nije se štedjelo

Bajkovito dubrovačko vjenčanje sve je ostavilo bez daha: Ovako raskošni cvjetni aranžmani rijetko se viđaju

29.08.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Dubrovačka crkva sv. Vlaha ukrašena raskošnim cvjetnim aranžmanima kakvi se rijetko viđaju izazvala je ovih dana veliku pozornost stanovnika Grada, kao i njihovih gostiju

Riječ je o vjenčanju para koji živi u Švicarskoj, a koji su za taj najsvečaniji dan zaželjeli nešto posebno i nesvakidašnje.

Raskošne cvjetne aranžmane postavljene ispred crkve sv. Vlaha bilo je nemoguće ne zamijetiti, a kako kaže organizatorica i vlasnica agencije Yes I Du Marina Pavleković, to je bila ideja mladenaca.

Svaki par povodom vjenčanja ima svoje ideje, a ideja ovoga para bila je bogato okićena crkva sv. Vlaha, u kojoj su izrekli svoje 'sudbonosno da'. Pred samom crkvom osvanuli su bogati cvjetni aranžmani, a kao i uvijek, mišljenja su bila podijeljena: neki su bili oduševljeni, a drugima se nisu svidjeli.

'Tijekom korone imali smo nešto više vremena i 'skupljenih glava' pa smo osnovali Strukovnu udrugu organizatorica vjenčanja i njome odredili ciljeve, a jedan od njih je postaviti nove standarde kako bi Dubrovnik bio u samom vrhu najpoželjnijih destinacija za vjenčanja, uz bok ostalim poznatim lokacijama. Upravo ovakvim vjenčanjima to i postižemo - podižemo ljestvicu i postavljamo novi standard ispod kojeg se ne ide. Cilj je predstaviti Dubrovnik u pravom svjetlu i na najbolji način, a to se postiže upravo vjenčanjima koja pomiču granice. Ako ima buke, znači da smo nešto dobro napravili', kaže Pavleković, piše Dubrovački dnevnik.

A cilj je, slažu se svi, bio itekako postignut. Svi su se htjeli fotografirati uz divne aranžmane jer su dekoracije bile postavljene od samoga jutra. Dakako, objave na društvenim mrežama začas su obišle svijet pa ne treba ni govoriti koliko je to vrijedno za promociju samog Dubrovnika.

'Dekoracija se radila cijelu noć do ranih jutarnjih sati, a krenula je u petak navečer. Turisti koji su prolazili bili su već tada zainteresirani i pitali su što se događa, čije je vjenčanje, je li cvijeće pravo ili nije… I onda su se fotografirali. Inače, preko noći su zaštitari čuvali instalacije, opremu, vaze. Ovdje je valjda prošlo 'milijun' turista koji su se fotografirali u petak navečer, kad smo to tek počeli postavljati, preko noći, prije mise, ali i nakon same mise. Svi su se oni fotografirali - od turista, preko naših ljudi, pa čak i do drugih mladenaca', rekla je Pavleković.

  • +2
Vjenčanje u Dubrovniku Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/G.Radičević

Nakon vjenčanja u crkvi prostor je raskićen, a posebno je simpatična gesta to što je cvijeće podijeljeno prolaznicima.

Na dekoraciji je radila agencija Flower Couture by Mantas Petruškevičius, koja inače ima vrlo ambiciozne projekte, pa i za kraljevsku obitelj. Na vjenčanju je bilo oko 120 uzvanika, a mladenci žive u Švicarskoj. Mladenka je naše gore list, a mladoženja je iz Austrije.

'Ono što je najvažnije, a što je većina, bojim se, propustila primijetiti i pojmiti jest da su upravo ovakvi klijenti oni koje cijeli Grad želi. Zašto? Zato što kad klijent ima budžet za cvijeće od nekoliko desetaka tisuća eura samo za ulaz u crkvu, ostavlja i zamjetan novac kompletnoj zajednici. Kao organizatori vjenčanja često pokušavamo približiti upravo ovaj aspekt stranih vjenčanja u Dubrovniku, koja su u 2019. godini po našoj internoj procjeni prihodovala preko 15 milijuna eura, i to bez smještaja, jer tu evidenciju ne možemo voditi. Od oko 400 stranih vjenčanja u našoj županiji godišnje, možda dva posto spadaju pod ekskluzivna vjenčanja (s potrošnjom iznad 100.000 eura po vjenčanju, bez smještaja)', rekla je za dubrovniknet.hr Ines Nanić, predsjednica Strukovne grupe organizatorica vjenčanja, osnovane pri Županijskoj komori Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore.