KOBNA NESANICA

Zbog premalo sna debljamo se 12 kg godišnje?

12.04.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Posljedice nedovoljnog spavanja najprije ćete vidjeti na vagi. Zbog manjka sna tijelo nema energiju za normalne funkcije, metabolizam se usporava, a kilogrami se gomilaju

Spavate li dovoljno u posljednje vrijeme? Ako ne, možda ovo bude argument za raniji odlazak u krevet. Prema novim saznanjima, manje od pet i pol sati sna nepovoljno će se odraziti na vašu liniju. Posljedice manjka sna vidjet ćete čim stanete na vagu.

Čak ako ništa ne promijenite u prehrani i navikama što se tiče tjelesne aktivnosti, promjene u metabolizmu mogu uzrokovati porast težine. Možda je to odgovor na pitanje zašto se ljudi sa starenjem debljaju, a istodobno im san postaje sve lošiji. Također, to može biti objašnjenje zašto radnici u noćnim smjenama, koji se muče da danju nadoknade san, istodobno vode tešku borbu s kilogramima.

Koncept studije iznosi Daily Mail: znanstvenici iz Bostona usporedili su učinke spavanja na dvadeset i jednom ispitaniku-dobrovoljcu u periodu od šest mjeseci. Započeli su s deset sati noćnog sna, ali tijekom istraživanja to je smanjeno na pet i pol sati, i to ne samo noću, nego u bilo kojem trenutku dana kada se ispitanici osjete umornima.

Rezultati govore da je reduciranje sna dovelo do pada aktivnosti metabolizma prosječnih 12 posto. Znanstvenici su izračunali da, kada ispitanici spavaju manje od pet i pol sati, dnevna potrošnja kalorija smanjuje se za 120 dnevno. Kada bi tako bilo cijele godine, dobili bi 12 i pol kilograma na godinu samo zbog manjka sna.

Ta je energija potrebna da bi održavala normalne funkcije organizma, kao što su disanje i rad srca. Ako ona slabi, manje energije i kalorija bit će potrošeno na temeljne funkcije i ta će se energija pretvoriti u nove kilograme.

Voditelji istraživanja smatraju da se tako može objasniti zašto rad u noćnim smjenama donosi ljudima probleme s kilogramima, gojaznošću i dijabetesom. Njihov tjelesni sat je poremećen, danju ne spavaju jednako kvalitetno kao što bi spavali noću, a metabolizam se usporava.

'Dovoljno sna važno je za zdravlje, a za najbolje učinke važno je spavati noću', zaključuju znanstvenici.