EPIDEMIJA POSPANOSTI

Zbog nedostatka sna Francuzi se debljaju

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2009 16:43
  • Objavljeno 11.03.2009 u 16:35
SPAVANJE

SPAVANJE

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Francuzi spavaju sve manje skraćujući svake godine za nekoliko minuta svakodnevni san koji je ove godine kraći od sedam sati tijekom radnog tjedna

Prosječni noćni odmor ispitanih iznosi 6,58 sati tijekom tjedna i 7,50 vikendom, prema ispitivanju Nacionalnog instituta za spavanje i bdijenje (INSV).

Trideset tri posto ispitanih, posebice oni iznad 35 godina, spavaju 6 sati ili kraće tijekom radnog tjedna, a 71 posto vikendom. Trećina ispitanih tvrdi da loše spava, a 55 posto bi željelo spavati 8 ili 9 sati.

U pedeset godina svakodnevno spavanje se skratilo za oko sat i pol. Tijekom godine dana nedostaje nam više od mjesec i pol sna s obzirom na naše potrebe.

Predsjednik Znanstvenog vijeća INSV-a Damien Leger je rekao da je jedan od razloga nedostatnog sna 'elektronizacija' soba uz svjetleće budilice, tv i radio prijemnike, mobitele, računala. Većina ljudi ima 3 do 4 elektronske sprave u sobi, posebice mladi, rekao je.

On je također upozorio na nesanicu osoba između 25 i 35 godina uzrokovanu stresom prvog zaposlenja.

Oko 13 posto Francuza ima predug popodnevni odmor koja im kvari noćni san, a preporučeno trajanje odmora je 15 do 20 minuta, naglasio je Leger.

Nedostatak spavanja donosi teške posljedice: potiče gojaznost i dijabetes, ali i kardiovaskularne i fizičke probleme poput tjeskobe i depresije.

Pospanost je glavni uzrok prometnih nesreća (1 od 3), ispred alkohola (1 od 6) i brzine (1 od 10).

Leger naglašava da blizu polovice roditelja podcjenjuje potrebe za snom najmlađe djece, koja variraju između 14 i 15 sati sa 6 mjeseci do 12 sati između 3 i 4 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi