MLADE NADE U OSIJEKU

Završen 10. Fashion Incubator

29.11.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Predstavljanjem kolekcija mladih dizajnerskih snaga, Lidije Pihler – Yuniku i Martine Sporiš, Andrijane Krivdić, Mure Pehnec, Damjana Jacića i Ivana Alduka, zatvoren je jubilarni deseti Fashion Incubator

Najveći nacionalni modni događaj namijenjen mladim neafirmiranim dizajnerima zaključio je sinoć svoju 10. sezonu. Slavljenički i retrospektivni ORNEL Fashion Incubator, projekt prepoznatljiv po tome što svake sezone useljava u drugi prostor u Osijeku, ovoga je puta 'vrata mode' otvorio u novoj sportskoj dvorani Gradski vrt.

Pistom su zakoračili modeli koji su predstavili šest kolekcija, sada već prepoznatljivih, hrvatskih dizajnerskih imena i dosadašnjih sudionika Fashion Incubatora, Osječanki Lidije Pihler – Yuniku i Martine Sporiš, Andrijane Krivdić iz Karlovca, Varaždinke Mure Pehnec, Zagrepčanina Damjana Jacića i Ivana Alduka iz Šibenika.

Inspiraciju za ono što su mladi kreativci predstavili u Osijeku crpili su iz svojih dosadašnjih kolekcija. Rezimirali su time svoj rad, ali i dali presjek svega onoga što je Fashion Incubator dosad lansirao na hrvatsku modnu scenu. Osim novih modnih genijalaca, probranih od 40-ak mladih stvaralaca iz čitave zemlje, kroz projekt se u modi okušalo i mnogo drugih mladih ljudi, od manekena, frizera, vizažista, do samih organizatora koji, izuzev dizajnerice Yuniku, nisu profesionalno vezani uz modu. Time se potvrdilo pravilo da velika količina entuzijazma i pozitivne energije može rezultirati izvanserijskim ostvarenjima, što je uvijek iznova oduševljavalo i više od 8.000 posjetitelja, koliko ih je najveći modni događaj u Osijeku i Slavoniji zabilježio u pet godina postojanja.

Kao uvod u jubilarni 10. ORNEL Fashion Incubator predstavljen je desetominutni dokumentarni film o projektu. U njemu su svoje, u pravilu pozitivne, dojmove s proteklih događaja saželi eminentni hrvatski dizajneri Zoran Mrvoš, Teo Perić, Đurđica Vorkapić (Hippy Garden), Tihomir Krznarić, glavna urednica portala Moda.hr Lucija Biondić i modni kritičar Nenad Korkut te pokretač Cro-a-Portera Viktor Drago, a priliku da iznesu svoje mišljenje o čitavom projektu dobili su i oni zbog kojih je sve počelo u autobusnom hangaru prije 5 godina.

Scenografiju, koja je i ovoga puta iznenadila osamstotinjak posjetitelje 10. ORNEL Fashion Incubatora, potpisali su sami organizatori. Stotinu stolica koje su nepravilno spuštene sa stropa i umotane u crni prozirni materijal činilo je okosnicu prave umjetničke instalacije koju je u razini poda obavijao sloj drvenog ugljena te pista u obliku četverokuta. Visoki produkcijski standardi i ovoga su puta zadovoljili i najzahtjevnije posjetitelje te modne sladokusce koji Incubatoru jedino zamjeraju što se ne događa češće.