POZITIVAN STAV

Zašto zaljubljene žene ne brinu za kilograme?

06.12.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Ljubav je... kad vas ne muči koliko pokazuje vaga. Naime, žene u sretnoj vezi prestaju brinuti o svojoj težini, pokazala je studija

Čak i žene koje pate od prekomjerne težine kažu da su zadovoljne kako izgledaju, ako svoju vezu opisuju sretnom, piše MailOnline. Znanstvenici tvrde da stav prema svojoj figuri žene duguju više osjećaju zadovoljstva svojim životom nego brojem na vagi.


U istraživanju je sudjelovalo više od 250 žena u dobi između 20 i 45 godina. Oko dvije trećine ih živi s dečkom, a ostale su u braku. Žene su odgovarale na niz pitanja o svojoj vezi, uključujući jesu li zadovoljne emocionalno, seksualno i intelektualno te koliko interesa dijele s partnerom. Također su odgovarale koliko su zadovoljne svojom težinom te što misle kolika je njihova idealna težina. Odgovori su pokazali da su žene u sretnim vezama najsretnije sa svojim kilogramima - čak i ako njihovu težinu nikako ne bismo svrstali u idealnu.

Te žene također imaju veće samopoštovanje, čulo se na konferenciji Britanskog udruženja psihologa. Sabina Vatter sa Sveučilita u Talinu kaže kako zadovoljstvo figurom i kilogramima raste ako je žena zadovoljna svojim odnosom.

'Žene koje su sretne u svojim vezama posvećuju manju pozornost kilogramima. Nasuprot tome, one u lošem odnosu mogu biti pod pritiskom svog partnera da promijene izgled, a žena u nesretnom odnosu također može prenijeti svoje brige na svoje kilograme.'

Psiholog dr. Jane McCartney, autorica self-help knjige 'Stop Overeating', kaže kako se zadovoljstvo s sretnoj vezi prelijeva u druga područja života žene.