ŽRTVE MODE

Zašto su uske traperice tako opasne?

24.05.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Nose ih Kate Moss i Russell Brand... Uske traperice su u ormaru svake trendseterice, ali liječnici upozoravaju ljubitelje skinny jeansa: takva odjeća može uzrokovati ozbiljna oštećenja živaca

Američka liječnica, dr. Karen Boyle kaže da je uočila velik broj pacijenata koji su bolovali od meralgije parestetike, stanja koje prati bol i promjena osjeta u vanjskom dijelu natkoljenice uzrokovana pritiskom na dio femoralnog (bedrenog)

živca u području prepone. Dr. Boyle tvrdi da je to stanje posljedica moderne odjeće. Simptomi meralgije parestetike su trnci, ukočenost i bol u gornjem dijelu nogu.

'To je poremećaj koji se javlja kad je stiješten jedan od živaca u vanjskom dijelu bedra', rekla je liječnica za ABCNews. Nosite li visoke potpetice na uske traperice da biste produljiti figuru, pogoršati ćete simptome povećavajući pritisak na zdjelicu.

O meralgiji parestetici pisalo se i ranije u medicinskim radovima. Prije devet godina u kanadskom časopisu Medical Association Journal objavljen je rad u kojem se tvrdilo da je to stanje uočeno kod pacijentica, redom debljih žena koje su nosile traperice s niskim strukom šest do osam mjeseci.

Sve su osjećale trnce ili osjećaj žarenja u bedrima, a jednoj je ženi čak prijetio razvoj multiple skleroze. Ipak, simptomi su nestali nakon šest tjedana, kad su žene počele nositi široke haljine. Dr. Boyle upozorava da se nikako ne smije ignorirati takva bol te da bi kontinuirano nošenje uskih traperica moglo rezultirati stalnim oštećenjem živaca.

Ovo nije prvi put da su uske traperice zaslužile pažnju medicinara. Liječnici već dugo savjetuju muškarcima koji žele dijete da izbjegavaju nošenje takve odjeće jer može uzrokovati pregrijavanje testisa, čime se smanjuje broj spermatozoida. Nošenje uskih traperica također može povećati šanse za razvoj gljivične infekcije, piše Mail Online