I TO JE MOGUĆE

Zašto su neki parovi u istinski sretnim brakovima

05.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Svako malo mediji se raspišu o tome kako se neki slavni par rastaje nakon nekoliko ili jako puno godina, a to je otprilike surova slika stanja parova diljem svijeta. Ako ste već pomislili dignuti ruke od sretnih dugih veza jer se čine neostvarive, ova istraživanja daju tračak nade da postoje sretni brakovi i mogu trajati

Rođeni smo za ljubav, piše antropologinja i autorica knjige 'Zašto volimo', Helen Fisher. Dodaje da je taj osjećaj ushićenja koji zovemo ljubav duboko ukorijenjen u našem mozgu. Ali postavlja se pitanje može li trajati. Ugrubo gledano, prema podacima Zavoda za statistiku, u Hrvatskoj puca svaki treći brak, a mnogi od onih koji se ne žele razvesti žive u lošim vezama. Također, dio onih koji ostaju u braku stvaraju neku vrstu prijateljskog partnerstva i romantična strana potpuno se gubi.

Unatoč tome, ljudi i dalje vjeruju da je moguće biti voljen i voljeti te da je moguće sve to objediniti s jednom osobom u dugoj vezi. Prema nedavnom američkom istraživanju, Fisher je doznala da čak 91 posto ispitanika ne bi nikada ušlo u brak s osobom koju ne vole, makar imala sve kvalitete za dobar suživot. Mnoge su studije pokazale i koliko ljubav pa i sam brak pozitivno djeluje na zdravlje čovjeka te je ljubav općenito jedna od najistraživanijih misterija među osjećajima. U svojem istraživanju Helen Fisher došla je do zaključka zašto neki parovi ostaju u braku koji je ispunjen ljubavlju i srećom.



Dugogodišnja je romansa moguća

Prema istraživanju iz 2102. objavljenom u Social Psychological and Personality Scienceu, oko 40 posto parova koji su u braku preko deset godina još uvijek osjeća strast. Među parovima koji su zajedno i više desetljeća iste je odgovore dalo oko 40 posto žena i 35 posto muškaraca. Osim samih svjedočanstava, i neke su znanstvene studije, koje su mjerile moždane aktivnosti, potvrdile da je to moguće.

'Mozak prepoznaje ljubav kao sredstvo kojim dolazimo do nagrada poput smanjenja anksioznosti i tjeskobe, osjećaja sigurnosti, smirenosti ili povezanosti s partnerom', objasnila je znanstvenica Adoree Durayappah, koja je vodila jednu od studija i proučavala vezu između osjećaja i mozga.

Ružičaste naočale zapravo su poželjne

Kad se zaljubimo, skloni smo namjerno previdjeti sve mane koje osoba ima. Vidimo je samo kao najljepšu, najdražu i najpametniju osobu koju jednostavno obožavamo. S vremenom postajemo realniji, posebno kada počnemo dijeliti životne obaveze. Znanstvenici kažu da su ružičaste naočale dobrodošle u svakoj vezi, jer smo kasnije povezaniji s voljenom osobom. U jednoj studiji sa 500 parova pokazalo se da nijedna osobina ili kvaliteta osobe ne može biti smjernica za to hoće li ljubav potrajati, osim jačine tog početnog trenutka kada sve gledamo kroz ružičaste naočale.

Zajedničke aktivnosti

U kvalitetnim vezama parovi se posvećuju zajedničkim aktivnostima i zapravo ne dozvoljavaju da zavlada dosada. Kako je objasnila Amie Gordan za Berkeley Science Review, ne radi se o uhodanim aktivnostima koje parovi polaze godinama, već idejama da uvijek imaju volje i želje zajedno isprobati nešto novo.

Sačuvali su svoju individualnost

Ovisnost o jednoj osobi može uništiti obje osobe koje su se našle u toj situaciji. Psihologinja i autorica knjige 'Mating in Captivity' Esther Perel objasnila je zašto su individualne aktivnosti i hobiji toliko važni. Ako je veza stabilna i puna povjerenja, partneri će biti privlačniji jedno drugome ako otkrivaju da je voljena osoba samostalna te radi stvari u kojima uživa te i na taj način raste kao osoba.

Strast za životom

Studija na sveučilištu Brook pokazala je da će osobe koje imaju strast za životom i vesele se svemu što im dolazi ususret biti sposobnije održati kvalitetnu dugu vezu ili brak. Svoje emocije i poletnost jednostavno prenose u vezu. Psihologinja Susan Krauss Whitbourne rekla je za časopis Psychology Today da treba razvijati strast prema svim područjima života, a to će se pozitivno odraziti i na vezu.

Veza je prilika za samoostvarenje

Nekada je na braku bio velik pritisak da se radi isključivo o zajedništvu partnera i jačanju njihove veze, ali u modernija vremena psiholozi i stručnjaci za veze shvatili su da je individua osobe i njezin razvoj ključ sretne veze. Partneri trebaju poticati samorazvoj i rast kroz brak svakoga posebno, jer se ta ostvarenja vraćaju u vezu i čine je boljom.