MODERNA BAJKA

Zašto su još uvijek svi ludi za 'Snježnim kraljevstvom'?

14.12.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Na RTL-u je jučer u sklopu 'Disney dana' prikazan crtani film 'Snježno kraljevstvo', zbog kojeg su u domovima širom Hrvatske roditelji imali oko dva sata slobodnog vremena, ako i sami nisu uživali u zimskoj čaroliji i zaraznim songovima

'Snježno kraljevstvo', poput svih popularnih bajki, donosi priču o ljubavi, ali u njoj nema princa koji će klasičnu ljepoticu zauvijek odvesti u bolji život, u kojem nema briga zbog plaćanja režija ili kredita u 'švicarcima' - ovaj puta naglasak je na sestrinskoj ljubavi. Glavne protagonistice bajke, koja već gotovo dvije godine ne gubi na popularnosti, sestre su Elsa i Anna.

Za one koji slučajno nisu upućeni u zbivanja, kraljica Elsa ozbiljna je i povučena nakon smrti roditelja jer ima opasne moći zaleđivanja koje ne može kontrolirati, a mlađa sestra Anna smatra nepravednim to što je zatvorena u dvorcu jer želi iskusiti život. Dok Anna otkrije tajnu svoje starije sestre, sve se zakomplicira i do kraja snježne bajke kraljica Elsa spašava njezin život, a princ ispada negativac. Klasične zaljubljenosti ima u tragovima i Anna je izgleda shvatila da joj se sviđa Kristoff, trgovac ledom, ali tu ćemo priču možda gledati u nastavku.


Priča je inspirirana bajkom 'Snježna kraljica' Hansa Christiana Andersona i nudi pouku da se uvijek možemo osloniti na obitelj, ali radi se i o emancipiranoj bajci jer Elsi nije potreban muškarac da bi uspješno vladala kraljevstvom, a Anna na kraju ne trči u zagrljaj Kristoffu. Disney je s redateljicom Jennifer Lee dao sve od sebe u osmišljavanju likova jer ne izgledaju tipično, a ipak su osvojili srca djece širom svijeta. Izuzetna je i animacija te je primjerice svaka pahulja u crtiću drugačija, a sve je začinjeno vrhunskim songovima. Zarazne pjesme koje čak ni odrasli ponekad ne mogu izbaciti iz glave u hrvatskoj verziji također zvuče zadivljujuće, a za njih su zaslužne Sementa Rajhard i Kristina Krepela.

Da popularnost ovog crtića ne jenjava, potvrđuju mnogobrojne želje djevojčica koje i dalje ispod božićnog drvca očekuju možda snjegovića Olafa ili soba Svena sa sanjkama, jer većina njih ima glavne likove, dakle Elsu, Annu itd., u više varijanti. Barbie, Winx, Monster High ili Dora istražuje i ovaj Božić nemaju šanse i daleko su na listama želja djevojčica širom svijeta.

U svakom slučaju, Disney može zadovoljno trljati ruke jer je 'Snježno kraljevstvo' postao prvi njegov uradak sa zaradom od preko milijardu dolara

Pjesma 'Let it go' odnosno 'Puštam sve' zavladala je glazbenim ljestvicama, a ovih dana u zagrebačkoj Areni klinci su s nestrpljenjem čekali posljednju od četiri priče showa'Disney on Ice'. Nakon što se pojavila Anna, zatim i Elsa, dvoranom se prolomio vrisak i svima je bilo jasno da su klasici poput Male sirene ili Petra Pana pali u drugi plan.