BOLEST MODERNOG DOBA

Zašto stres i tjeskoba češće pogađaju žene?

18.03.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Nova studija pokazala je da su starije osobe sretnije i rjeđe pod stresom. Osim toga, znanstvenici su uočili i razliku između muškaraca i žena. Tako rezultati pokazuju da su žene češće od muškaraca zabrinute i tjeskobne

U istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak je 22 posto žena izjavilo da se osjeća zabrinuto, nervozno i tjeskobno na dnevnoj ili tjednoj osnovi, dok se tako osjeća 16 posto muškaraca, piše stranica today.com.

Anketa provedena 2010. i 2011. pokazala je da su ti osjećaji češći kod osoba mlađe i srednje dobi nego kod starijih, što se naslanja na rezultate prethodnih studija koje su utvrdile da su starije osobe općenito sretnije i manje pod stresom od mlađih.

U novoj su studiji sudionici ankete zamoljeni da odgovore na pitanje koliko se često osjećaju zabrinuto, nervozno ili tjeskobno, a 17 posto muškaraca u dobi 18 do 44 godine te 18 posto onih između 45 i 64 godine izjavilo je da se osjećaju tako dnevno ili tjedno.

Kod žena je taj postotak viši: oko 23 posto žena u dobi od 18 do 64 godine pritišću brige ili tjeskoba na dnevnoj ili tjednoj osnovi.