ZNAŠ LI...

Zašto se slavi Sveti Patrik?

14.03.2011 u 07:23

Bionic
Reading

Dan Svetog Patrika slavi se 17. ožujka. Posebno je popularan u Irskoj, no ima sve više poklonika i u drugim državama

Na Dan Sv. Patrika irske obitelji tradicionalno ujutro idu u crkvu i slave popodne. Korizmeni post se taj dan prekida te ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa. List djeteline i zelena boja simboli su tog dana. Festival na Dan Svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi.

Smatra se da je Sv. Patrik donio kršćanstvo u Irsku, a najviše je poznat po protjerivanju zmija iz Irske. Činjenica je da u Irskoj nema zmija, a vjerojatno ih nikad ni nije bilo – otok se odvojio od ostatka kontinenta krajem ledenog doba. Budući da se simbol zmije često koristi u poganskim religijama, tako se na simboličan način kaže da je on prekinuo poganstvo u Irskoj. Danas u toj zemlji gotovo da nema guštera, zmija, čak ni šišmiša. Pokušaji da se nastane te životinje više puta su propali.

Misionarska uloga Sv. Patrika u Irskoj trajala je 30 godina. Nakon toga se povukao. Umro je 17. ožujka 461. g. Otada se taj datum slavi kao Dan Sv. Patrika.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!