TAJNE POLJUPCA

Zašto se muškarci i žene ljube različito

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 17:13
  • Objavljeno 07.04.2011 u 17:13
poljubac seks par muškarac žena

poljubac seks par muškarac žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Poljubac je vrlo važan čimbenik početka svake veze, može nas potpuno oboriti s nogu ili pak zauvijek odbiti od neke osobe. Stoga njegovu važnost nikada ne treba podcjenjivati, a znanstvenici su dokazali i da poljubac kod muškarca i žene ima sasvim različitu svrhu

Istraživanje koje je proveo psiholog Gordon Gallup na Sveučilištu Albany pokazalo da je 59 posto muškaraca i 66 posto žena barem

jednom u životu prekinulo vezu zbog partnerovog lošeg načina ljubljenja. Znanstvenici djelomičan razlog za to pronalaze u našem osjetilu mirisa jer ljubljenjem podsvjesno prikupljamo podatke o drugom osobi.

Međutim, bez obzira na to bio poljubac dobar, loš ili fantastičan, muškarci i žene taj čin shvaćaju potpuno drukčije te ga koriste za različite ciljeve. Tako je biolog Claus Wedekind otkrio da žene najviše privlače muškarci koji imaju što različitiji genetički kod imunološkog sustava od njihovog. Razlog tome može biti evolucijski: naime, djeca partnera različitih kodova imaju jači i otporniji imunitet.

Za razliku od žena, muškarci poljubac koriste kako bi dokazali da su ženama atraktivni i privlačni. 'Muškarci imaju tendenciju koristiti poljubac kao sredstvo za postizanje seksualne usluge ili kao sredstvo utjecaja u trenutku pomirenja nakon svađe. Žene poljubac koriste kao sredstvo procjenjivanja i ocjenjivanja partnera,' kaže Gordon Gallup.

U istome istraživanju Gallup je otkrio i da su upravo muškarci ti koji preferiraju francuski poljubac. Jedna od teorija koja objašnjava tu pojavu je da muškarci u slini imaju manje količine testosterona koje tijekom ljubljenja prenose ženi podižući razinu njezinog libida.

U dugogodišnjim vezama često ljubljenje je dobar način održavanja povezanosti partnera, a čak i tada žene poljubac koriste kako bi ispitivale stanje veze te češće od muškaraca, inzistiraju na ljubljenju prije, tijekom i nakon seksa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi