ZDRAVSTVENE OPASNOSTI

Zašto odlazak kod pedikera može biti koban

27.03.2014 u 06:53

Bionic
Reading

Proljeće je stiglo na vrata i krajnje je vrijeme da se pobrinete u za izgled noktiju na nogama, jer vrijeme otvorenih sandala samo što nije stiglo. Premda se odlazak pedikeru čini kao najlakša i najbezbolnija odluka, valja voditi računa o određenim stvarima. Vjerovali ili ne, ali kod pedikera se, ako ne pazite, izlažete velikim opasnostima

Nikada ne uključujete mjehuriće dok namačete noge u kupki. Naime, bez obzira na koji ste tretman došli kod pedikera, ne dopustite pedikeru da u kupki za stopala uključi mlaznice. Naime, mlaznice u jacuzziju mogu sakrivati mnogo bakterija i gljivica. Naime, kako doktorica Jackie Sutera navodi, barem 10 do 12 puta na tjedan primi pacijente s gljivičnom ili virusnom infekcijom, kao što su bradavice i atletsko stopalo, koje vrlo lako može uzrokovati upravo kupka s mlaznicama kod pedikera.

Također, ako se tijekom pedikure koža slučajno zareže, lako se može pokupiti bakterijska infekcija. Najbolje je odabrati salon koji koristi kadice za stopala bez mlaznica, a valja i pripaziti na to da se u salonu prakticira razmak od barem deset minuta između dva klijenta, prenosi Huffington Post

Također, prema riječima stručnjaka, treba posebno pripaziti prilikom brisanja stopala te pažljivo osušiti područje između prstiju. Naime, vlažna koža između prstiju sjajno je mjesto za razvoj gljivica i bakterija.

Provjerite sterilizira li se metalni pribor prije uporabe na novom klijentu. Kada uđete u salon, pogledom potražite alat koji se namače u plavoj tekućini za dezinfekciju. Naime, to učinkovito ubija mikrobe koji mogu dovesti do raznih infekcija. Naravno, neki su saloni pedantniji u čišćenju i steriliziranju od drugih, stoga valja provjeriti.

Naravno, druga, nemetalna oprema ne bi trebala biti korištena više od jednom jer se ne sterilizira. Ako niste sigurni u svog pedikera, radije ponesite svoje turpijice i opremu za skidanje mrtvih stanica kože sa stopala te ih naknadno sterilizirajte sami kod kuće. Neki saloni svakom klijentu prilikom dolaska daju zapakirani novi set za pedikuru. U svakom slučaju, budite posebno pažljivi po to pitanju i izbjegavajte kontakt sa svom nemetalnim nesteriliziranom opremom.

Svom pedikeru dajte točne upute za to kako da vam oblikuje nožne nokte i odreže kožicu, ako želite izbjeći posjet liječniku. Nokte na nogama treba rezati ravno duž konture noktiju. Nokte nikad ne režite u kutovima jer će to potaknuti urastanje noktiju u kožu. Stoga svakako provjerite reže li vaš pediker nokte u zaobljenim oblicima.

Što se tiče rezanja kožice oko noktiju, prema riječima stručnjaka, ne postoji 'pravi' način. Kožica je vrlo tanko tkivo, a ako se jako brinete zbog infekcija, ne režite kožicu, već je držite mekanom i savitljivom. To možete učiniti tako da ih vrlo često mažete i lagano pogurnete prema noktu drvenim štapićem.

Ako ste upravo depilirali noge ili imate određenih zdravstvenih problema, nemojte ići na pedikuru. 'Ljudi kojima je oslabljen imunološki sustav, poput dijabetesa, HIV-a ili ste starije dobi, ili pak problema s vaskularnim bolestima ili problemima s cirkulacijom, jače su izloženi opasnostima', kaže doktorica Sutera.

Osim toga, ako ste upravo depilirali noge, također ste skloniji infekcijama. Brijanjem britvicom nastaju mikro porezotine što omogućuje bakterijama da direktno uđu u organizam. To može uzrokovati ozbiljne infekcije kao što je celulitis, zbog čega možete završiti u bolnici. Stoga, ako ste depilirali noge, pričekajte barem dva dana prije nego što odete na pedikuru.

Izbjegavajte također razne povoljne ponude pedikure. Naime, tada su saloni prepuni, vlada gužva, a šansa da se sva oprema pravilno čisti i dezinficira vrlo je mala. Stoga je takve ponude bolje izbjegavati, jer možda na kraju i neće završiti tako 'povoljnima'.