AH, TE OČI!

Zašto moj pas izgleda tako tužno?

20.04.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Izgled vara! To najbolje znaju vlasnici pasa koji se ljudima čine kao da su tužni, a zapravo se samo radi o fizičkim odlikama pasmine ili podlosti lukavog ljubimca

Nema ništa čudno u tome što ljudi po sebi sude raspoloženja životinja, no naša lica i njuške ljubimaca nisu baš ista stvar. Neki psi jednostavno izgledaju kao da su tužni. Tome pridonose fizičke karakteristike poput obješenih ušiju.

Nije ni nevažno naučiti prepoznavati stvarne znakove stresa i bezvoljnosti kod pasa koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme ili bol.

Križanje raznih pasa kako bi se postigle određene fizičke ili druge karakteristike znaju slučajno uzrokovati i nešto što ljudima nalikuje na tužno lice. Na primjer, baseti imaju duge obješene uši, naboranu kožu, glavu koja se nalazi blizu tla te oči koje ljudima sigurno djeluju tužno.

No ponekad je u pitanju jednostavno ljudska priroda da ono što vidimo interpretiramo krivo. Na primjer, kad pas sa svoje visine digne pogled prema nama, to ljudima automatski zbog točke s koje ga promatraju izgleda kao tuga ili zabrinutost. Pogotovo ako su mu uši okrenute unatrag. No psi uvijek povlače uši unatrag kad im se čovjek obraća. To je potpuno normalna stvar.

Naravno, tu je još i problem lukavih pasa koji znaju kako će svog vlasnika natjerati da im daju poslasticu ili ih odvedu u šetnju. Psi dobro poznaju ljude i vrlo brzo nauče koja njihova ponašanja uzrokuju koju ljudsku reakciju. Mačke su također posebno dobre u tom obliku manipulacije.

Na kraju, treba još spomenuti i ljudska raspoloženja koja značajno utječu na to kako ćemo interpretirati svijet oko sebe. Kad smo lošeg raspoloženja, svi događaji mogu se tumačiti negativnije. Na primjer, ako radite nešto u kući i pogledate svog psa koji jednostavno leži u vašoj blizini, mogli biste osjetiti grižnju savjest što ga zanemarujete, a njegov položaj tijela protumačiti kao tugu ili dosadu.

Najlakši način kako naučiti kakvog je raspoloženja pas je fotografirati ga nakon šetnje, obroka, igre te niza drugih aktivnosti pa jednostavno usporediti fotografiju s onim što vam se čini da bi mogla biti tuga. Pretpostavljamo kako ćete se iznenaditi kad otkrijete da je pseće raspoloženje uglavnom u oku promatrača, a ne u stvarnosti.

YouTube Autor: YouTube