RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Zašto je zvjezdasti anis tako dobar začin?

22.03.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Moja priča za zvjezdastim anisom počinje prije nekih 15 godina, kada mi je bivši chef za kojega sam radio dao u zadatak da napravim povrtni temeljac. Narezao sam povrće, stavio ga kuhati, ubacio malo lovora i majčine dušice... kada sam naletio na čudan zvjezdoliki začin. Fino je mirisao i mislio sam da će popraviti temeljac. Nije. Temljac je bio kao Bronhi bonbon - intenzivan, aromatičan i sve samo ne dobar

Chef je došao, probao temeljac, promijenio boju, sjetio mi se obitelji te mi je skinuo kožu s leđa, posolio me i ostavio da visim u komori sa svinjskim polovicama. Iskreno, to mi je draže nego jezikova juha. Tada su me počeli zvati – Bronhi

Osim što sam naučio da se začin zove zvjezdasti anis, naučio sam da je bitno dozirati začine te da određeni začini pašu uz određenu hranu. Sa tim sam se začinom u našim kuhinjama sretao rijetko ili gotovo nikako.

Doduše, to je i logično, naša kuhinja nikada nije patila od puno začina. Tek kada sam otišao u inozemstvo, opet sam se počeo susretati s tim načinom, i to često. Nezamislivo je bilo napraviti marinadu za meso a ne staviti malo zvjezdastog anisa, također sam imao prilike kušati i ribu mariniranu u rižinom octu i anisu, sve je bilo vrlo ukusno.

Probao sam deserte, izvrsno paše uz karamelizirani ananas, a čak sam probao i sladoled od njega – i oduševio se. Ali ono gdje je zvjezdasti anis prvak, to su janjetina i govedina. Janjeći curry bez zvjezdastog anisa nema tu finu aromu, a u zadnjih nekoliko godina, kada radim bilo kakav recept sa govedinom, bio to chilli con carne, bili to goveđi obrazi, musaka ili rep - obavezni sastojak je zvjezdasti anis.

U zadnjih nekoliko godina popularnost tzv. egzotičnih začina raste te bez ikakvih problema možete doći do kurkume, kumina, cimeta u kori, zvjezdastog anisa, đumbira; pronađite recept za pravi indijski curry te ga napravite od mono začina, rezultat je više no zadovoljavajući.

Što se samog zvjezdastog anisa tiče, on potječe iz Kine i Sjevernog Vijetnama. To je šest metara visoko drvo koje je zimzeleno te u punoj zrelosti daje osmerokrake plodove koji podsjećaju na zvijezdu.

Zvjezdasti anis spada u porodicu magnolija te ga nikako ne bi trebalo zamijeniti za anis koji je iz porodice šišarki, iako zbog eteričnih ulja imaju sličan kemijski sastav. Prvo drvo počinje davati plodove nakon šest godina, a može rađati sto. Bere se tri puta godišnje te se suši na suncu prije no što ode u prodaju. Često ga se upotrebljava također i u industriji parfema zbog njegova elegantnog mirisa. Što se tiče mirisa, mislim da kuća u kojoj se dobo kuha miriše najbolje, a tu pomaže malo zvjezdastog anisa.

Goveđi obrazi


Sastojci:
0.5 kg goveđih obraza
0.5 kg luka
Maslinovo ulje
Sol
Papar
0,75 l vina
1 zvjezdasti anis
3 češnja češnjaka
2 veće mrkve
1 lovorov list

Priprema:
Obraze na vrućem ulju dobro ispeći da se karameliziraju, to će dati fini okus cijelom jelu. Obraze izvadimo, dodamo zvjezdasti anis i sitno sjeckani luk.
Dinstamo luk i zvjezdasti anis, vratimo nazad obraze, dodamo lovor, češnjak, kratko popržimo te dolijevamo crnio vino. Kuhamo meso dugo, jako dugo. To je jelo za strpljive, nije teško ali je izuzetno duga priprema.
Podlijevamo vinom i s malo vode ako nemate goveđi temeljac. Pred sam kraj ubacimo mrkvu i poslužimo uz njoke ili neku vrstu tjestenine. Fini pire i palenta također su dobre opcije.