RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Zašto je kineski kupus fenomenalno povrće?

22.03.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Mislim da ni za jednog kuhara nema veće zabave nego otići na tržnicu. Ne moraš nužno ništa kupovati, samo šećeš između štandova promatrajući hrpe voća i povrća te paseš oči uživajući u prizoru

Istina je, doduše, da su naše tržnice općenito dosta siromašnije no kod naših mediteranskih susjeda, ali ni to ne umanjuje užitak koji mi šetnja tržnicom pruža. Svako malo u šetnji naletiš na iznenađenja, na stvari za koje si čuo od kolega da ih tu i tamo ima, ali vrlo rijetko. Nađe se tu i tamo rabarbare, mayer limuna, koji smrčak ispod stola, cvijeće borage i dragon fruit.

Mislim da svaki kuhar osjeti neko uzbuđenje kada naleti na nešto na što nije mislio da će naići. Krenuo si po blitvu ili neki mladi špinat, i onda naletiš na baby bok choy kod kumice na placi. Za one koji ne znaju, bok choy, što na kantonskom znači bijelo povrće, nešto je što se još naziva kineski kupus.

Fenomenalno povrće fantastične teksture koje se da spremiti na puno načina. Takve namirnice, oko kojih ne trebaju velike kuharske intervencije, već tava, malo ulja i sol volim nazivati trijumfom jednostavnosti jer ne postoji bolji način da se opiše koliko je malo potrebno da bi se od toga napravio izvrstan obrok. Prvi puta sam se s tom namirnicom susreo u jednom restoranu na Karibima gdje su je poslužili lagano kuhanu na pari uz odrezak tune. Iznenadilo me kako nešto toliko jednostavno može biti tako fino.

Nakon tog tanjura promijenio sam razmišljanje da jelo mora biti sastavljeno od 100 komponenti i počeo razmišljati da je manje – više. Bok choy se može kuhati, pariti, pirjati na ulju. Dobro paše... pa, uz sve. Ne vidim ništa što ne bih mogao poslužiti uz njega. Najviše ga volim baciti na maslinovo ulje s malo maslaca u tavu, poklopiti i pustiti da se pirja i omekša na vlastitoj pari.

Par zrna cvijeta soli, malo tostiranih badema i fenomenalan obrok je tu. Bok choy se inače jako često koristi u kineskoj kuhinji, i općenito se smatra njihovim najpopularnijim povrćem. Vrlo ga se često može vidjeti u wok jelima, juhama, ali i u ukiseljenim varijantama.

Inače, bogat je vitaminom A, C, kalcijem i idealan za dijetne režime jer je siromašan kalorijama. U biti, kod te namirnice najviše žalim što je ne mogu češće naći na tržnici, ali i na policama marketa. Mišljenja sam da ta namirnica nije više korištena upravo iz razloga što javnost ne zna dovoljno o njoj i iz tog razloga, evo, dajem mali doprinos u otkrivanju iste.

Svinjski file glaziran u soja-đumbir umaku s bok choyem

Potrebni sastojci:

250 g svinjskog filea
0,05 soja umaka
Žlica meda
Žličica ribanog đumbira
1 bok choy
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Češanj sjeckanog češnjaka
Cvijet soli

Priprema:

File ispečemo u tavi pazeći da ostane pink u sredini, dodamo đumbir, sjeckani češnjak, med i soja umak. Reduciramo dok ne postane gusti sirup koji glazira file.

Bok choy operemo i prerežemo na pola. Stavimo ga na zagrijano maslinovo ulje i poklopimo ga da se upari.

Mora biti lagano karameliziran i hrskav. File narezati, zaliti ostatkom umaka i poslužiti uz bok choy na koji smo stavili malo cvijeta soli.