PRIRODNI LIJEK

Zašto je dobro pri ruci imati ulje čajevca

28.02.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini, a umjesto gotovih krema ili sredstava za čišćenje, može postati vaš novi prirodni saveznik kod liječenja i brige o domu

Pasta za zube

Ulje čajevca često se dodaje u prirodne zubne paste i one napravljene kod kuće, budući da ima antibakterijsko i antiupalno djelovanje. Ako odlučite napraviti sami pastu za zube od prirodnih sastojaka, svakako dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od čajevca. Ipak, važno je da pastu ne progutate jer ulje čajevca može biti toksično i samo je za vanjsku uporabu.

Pastu za zube kod kuće najlakše ćete napraviti ako prokuhane listiće mente koje ste usitnili promiješate s malo sode bikarbone, kukuruznog škroba i par kapi ulja čajevca. Također, studije su potvrdile da umiruje i upaljene desni.

Gljivice na noktima

Uljem čajevca možete izliječiti gljivice na nogama odnosno noktima. Jedna je studija potvrdila da su kreme protiv gljivica s uljem čajevca imale čak 80 posto bolje rezultate od klasičnih krema koje su namijenjene rješavanju ovog problema, piše magazin Prevention. Ako vas muče gljivice na nogama, probajte staviti par kapi eteričnog ulja na malo vate i tapkati zahvaćeno područje.

Čišćenje doma

Budući da ima jako dobro djelovanje protiv gljivica, ulje čajevca može pomoći i protiv nakupljene prljavštine i plijesni na kadi i okolnim rubovima. U malo vode pomiješajte sodu bikarbonu kapima čajevca i složite pastu. Kadu prvo isperite vodom pa zatim sve dobro operite pastom i spužvom ili pamučnog krpom. Također možete i oprati podove tako sto ćete u vodu za brisanje dodati dvadesetak kapi ulja.

Akne

Zbog spomenutih svojstava ulje čajevca može biti od velike pomoći kod problema s aknama jer su neke studije do sada pokazale da djeluje kao i glavni sastojak mnogih preparata u borbi s mrskim prištićima - benzoil peroksid. Ulje čajevca razrijeđeno u vodi možete vatom nanijeti direktno na prištiće i ne morate ispirati.

Uši

U vrtićima i školama djeca često dobiju uši, a jedna je studija sa školarcima u talijanskoj školi pokazala da pomaže i ulje čajevca. Kako piše magazin Prevention, prema studiji ulje čajevca ubija uši u roku od pola sata, a jajašca u pet dana. Preventivno nije loše svim ukućanima oprati kosu uljem čajevca. Dodajte nekoliko kapi u šampon i tako oprerite kosu.

Herpes

Ovaj tip virusa često može izbiti, primjerice, na usni i uporno se vraća, a neka laboratorijska istraživanja do sada su potvrdila da ranu možete tretirati čajevcem. Stavite čajevac vatom na ranu, pustite da kratko djeluje pa obrišite.