UŽIVAJTE U NJIMA

Zašto biste češće trebali jesti tvrdo kuhana jaja?

12.02.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Tvrdo kuhana jaja izvrstan su izbor kada nemate vremena za kuhanje jer su hranjiva, a od njih možete brzinski napraviti mali obrok sa salatom

Tvrdo kuhana jaja daju dobre masti odnosno one mononezasićene i polinezasićene. Čim u organizam unosite manje zasićenih i transmasti te ih mijenjate s mononezasićenim i polinezasićenim mastima stabilizirate razinu kolesterola u krvi pa time smanjujete rizik od i od srčanih bolesti, objašnjava MayoClinic.com. Ove zdrave masti također reguliraju inzulin u krvi, koji razinu šećera drži u zdravom rasponu. To je posebno korisno ako imate dijabetes tipa dva.

Proteini

Tvrdo kuhana jaja bogata su proteinima koji su zaslužni za izgradnju mišićne mase. Prema smjernicama prehrane koje propisuje američka zdravstvena organizacija svakodnevna prehrana trebala bi se sastojati od 10 do 35 posto proteina, odnosno 50 do 175 grama za nekoga tko konzumira oko 2.000 kalorija. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje ima više od šest grama proteina.

Zdravlje očiju

Jedan od glavnih vitamina u jajima je vitamin A koji je zaslužan za zdravlje mrežnice u oku, štiti membrane oko rožnice i smanjuje rizik od sljepila. Žene dnevno trebaju 700 mikrograma vitamina A, a muškarci 900 mikrograma. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje osigurat će vam oko 75 mikrograma vitamina A.

Jače kosti

Osim vitamina A, u jajima ima i vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Vitamin D zapravo je hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcija, zdrav imunitet, normalno funkcioniranje živaca i štitnjače.

Kalorije

Jedno veliko kuhano jaje ima oko 80 kalorija. Oko 60 posto čine masnoće, a najvećim se dijelom nalaze u žumanjku tako da se lako možete riješiti tog dijela želite li posebno paziti na prehranu.