OPREZ!

Zaštita za WC dasku uopće vas ne štiti!

18.06.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Svaki put kada odlazite na toalet izvan doma, posežete za zaštitnim papirom za WC dasku kako biste se zaštitili od brojnih mogućih bakterija koje obitavaju na tom mjestu? To je potpuno beskorisno, napominju znanstvenici u novom istraživanju

Prema podacima najnovijeg istraživanja, čini se kako korištenje zaštitnog papira za WC dasku ima više veze s pružanjem osjećaja sigurnosti i udobnosti nego što doista štiti od potencijalnih bolesti, prenosi Huffington Post. 'Razlog tomu je činjenica da WC daske nisu sredstvo prenošenja infektivnih tvari – jednostavno preko WC daske neće pokupiti nikakvu bolest', napominje William Schaffner, profesor preventivne medicine na medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt.

Glavni razlog zbog kojeg mnogi koriste zaštitne papire za WC daske je faktor gađenja izazvan korištenjem toaleta koji koriste i drugi ljudi. Međutim, to ne znači da na zahodskoj dasci ne postoje bakterije koje su uzročnici bolesti, poput E.coli i streptokoka, no kako ističe doktor Philip Tierno koji je sudjelovao u istraživanju, koža na stražnjicama služi kao vrlo učinkovita zaštitna barijera.

Ono što doista može pomoći u prevenciji i sprečavanju širenja bolesti probavnog trakta je pranje ruku. Naime, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode kako korištenje dobrog starog sapuna i vode za pranje vode može za 50 posto smanjiti brojne gastroenterološke bolesti. Međutim, važan je i način na koji perete ruke – prema prijašnjim studijama ruke je potrebno prati sapunom barem 20 sekundi i nakon toga sapunicu isprati toplom vodom.