ZDRAVA OPCIJA

Zamijenite uobičajene namirnice onima koje obiluju proteinima i bez puno odricanja istopite kilograme

09.03.2023 u 06:49

Bionic
Reading

Povećan unos proteina ključan je za gubitak kilograma, a povećanim unosom namirnica poput kravljeg mlijeka, grčkog jogurta i maslaca od kikirikija na jednostavan način možete pogodovati mršavljenju

Ako ste odlučili iskušati zdraviju prehranu da biste izgubili pokoji kilogram, vjerojatno ste naišli na velik broj tekstova koji ističu važnost konzumacije namirnica s povećanim udjelom proteina.

Postoji mnogo razloga za to što upravo proteini pomažu u smanjenju kilaže, a neki od njih su osjećaj sitosti, poboljšan metabolizam i pojačano sagorijevanje kalorija.

Kada tek krenete s prehranom baziranom na povećanom udjelu proteina, odabir namirnica i računanje dnevnog unosa mogu biti podosta zbunjujući. No zadatak postaje znatno lakši kada naučite kako jednostavno zamijeniti uobičajene namirnice onima koje obiluju bjelančevinama i tako bez puno odricanja poboljšate svoj stil prehrane!

Kravlje mlijeko ili tofu umjesto napitka od badema

Za osobe koje nemaju zdravstvene poteškoće prilikom konzumacije mliječnih proizvoda preporuka je uključivanje kravljeg mlijeka u prehranu jer sadrži čak osam grama proteina po šalici. Usporedbe radi, trenutno vrlo popularno bademovo 'mlijeko' sadrži tek gram proteina.

'Svoju zobenu kašu napravite od kravljeg mlijeka, umjesto napitka od badema. Bademovo 'mlijeko' je odličan odabir ako se hranite isključivo biljkama, no u kravljem se nalazi više proteina, kalcija i vitamina D', kaže liječnica Lisa Young.

Kada je riječ o pripremi smoothieja, mnogi se odlučuju za napitak od badema, ne znajući koliko je zdravija opcija upotreba tofua.

'Tofu je biljna namirnica bogata proteinima, a svojom kremastom teksturom svaki smoothie čini ukusnijim i zasitnijim, bez dodanih šećera', kaže dr. Trista Best.

Maslac od kikirikija umjesto običnog maslaca

Za razliku od klasičnog maslaca čije dvije žlice sadrže 0,2 grama proteina, maslac od kikirikija u istoj količini obiluje s čak 7,2 grama proteina.

Ako volite kombinacije maslaca i marmelade, stručnjaci napominju da je puno bolje izabrati maslac od kikirikija jer sadrži bjelančevine, vlakna i nezasićene masnoće koje osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Svježi umjesto krem sira

'Umjesto da na kruh stavite namaz od krem sira, birajte svježi kravlji sir koji obiluje proteinima i garantira osjećaj sitosti. Uz to, sadrži malo masnoća i nisko je kaloričan', naglašava liječnica Young.

Kravlji sir možete jesti namazan na kruh ili uz ukusno pecivo, a za još bolji okus možete ga obogatiti klicama, sjemenkama ili orašastim plodovima.

Kvinoja umjesto riže

Riža je ukusna, raznovrsna i cjenovno pristupačna namirnica, ali nije bogata proteinima. Zato je znatno bolja opcija - kvinoja.

'Kvinoja je biljka koja sadrži cjelovit protein sa svim najvažnijim aminokiselinama. Zato je najbolja zamjena za rižu, a koja nije ni približno toliko kvalitetna namirnica', kaže dr. Best.

Grčki jogurt umjesto vrhnja

I dok 100 grama vrhnja sadrži tri grama proteina, u istoj količini grčkog jogurta nalazi se čak 10,3 grama bjelančevina.

Vrhnje se koristi u kremastim dresinzima, kolačima ili kao dodatak jelima, no sadrži znatno više masti, a manje proteina nego grčki jogurt, vrlo sličan po teksturi i okusu.