poslastice su dobrodošle

Prehrana za dobro raspoloženje: 'Feel-good' namirnice za vedrinu i optimizam u tmurnom siječnju

16.01.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi nedavno objavljeno znanstveno istraživanje

Mnogi tvrde kako je siječanj uvjerljivo najdepresivniji mjesec. Visoki troškovi kraja godine, višak kilograma, tmurno vrijeme... Sve su to razlozi zbog kojih se mnogi žale na osjećaj manjka entuzijazma i energije, a često i depresivne epizode.

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi znanstveno istraživanje objavljeno u The British Medical Journal.

Prema njemu, loša prehrana jedan je od uzroka pojave tjeskobe i drugih neugodnih emocija, a dobra vijest je da postoje namirnice koje pogoduju mentalnom zdravlju i boljem raspoloženju!

Riba s povišenim udjelom masnoće

Morska riba poput lososa, skuše i tune bogata je omega-3 masnim kiselinama, poznatima kao najzdraviji izvor masnoća koje možemo unijeti u svoj organizam.

Djeluju protuupalno i imaju direktan utjecaj na rad mozga jer reguliraju neurotransmitere zadužene za balansiranje raspoloženja.

Brojna istraživanja dokazala su povezanost manjka omega-3 masnih kiselina s poremećajima poput depresije i anksioznosti, a dokazano je i kako većina ljudi ove zdrave masnoće unosi ispod preporučene razine.

Jogurt

'Bakterija naziva Lactobacillus proizvodi hormone serotonina i dopamina koji nam pružaju osjećaj sreće', piše u istraživanju objavljenom u magazinu Natural.

Ovu feel-good bakteriju najlakše ćete unijeti putem jogurta, kefira i kiselog kupusa, a osim ugodnih emocija, učinit će vas i otpornijima na stres.

Svježi kravlji sir

'Aminokiselina L-tirozin potrebna je za stvaranje dopamina i norepinefrina, dva neurotransmitera koji utječu na naše raspoloženje, a kojih često imamo manjak', kaže nutricionistkinja Kelsey Lorencz.

Ovih aminokiselina ima najviše u svježem kravljem siru koji se preporučuje svakodnevno konzumirati, pogotovo stoga što je bogat i selenom koji vrlo pogodno djeluje na smanjenje osjećaja depresije.

Osim njega, L-tirozin možemo unijeti i putem piletine, soje, ribe, orašastih plodova, banana i avokada.

Orašasti plodovi

Manjak magnezija uzrokuje osjećaj nervoze i tjeskobe te smanjuje kvalitetu sna, a njegov manjak možemo nadoknaditi kroz unos orašastih plodova.

Bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, ali i chia sjemenke te sjemenke buće i sezama, osigurat će nam dovoljan unos magnezija za povratak ugodnijih emocija.

Banana

Banana je prava riznica serotonina, hormona sreće! Bogata je vitaminom B6 i vlaknima, a kombinirana s bakterijom Lactobacillus, stvara savršene preduvjete za poboljšanje raspoloženja!

Dodatan bonus je što utječe na kvalitetu sna, a svi znamo koliko je on važan za cjelokupno zdravlje tijela i uma.

Kamenice

Kamenice su na glasu kao jedan od najefikasnijih afrodizijaka, ali one ne služe samo za postizanje romantičnog raspoloženja.

Naime, obiluju cinkom čiji nedostatak pogoduje razvitku depresivnih stanja. Također, sadrže tirozin, aminokiselinu koja pomaže u lučenju dopamina, tzv. hormona sreće.

Ako niste ljubitelj morskih plodova, isti učinak imat će hrana poput jaja, orašastih plodova i leguma.

Vaša omiljena poslastica

Iako je izbalansirana prehrana ključ zdravlja i dobrog raspoloženja, nutricionisti također savjetuju povremeno unošenje namirnica u kojima najviše uživamo.

'Mnogi moji klijenti su vrlo strogi prema sebi kada je riječ o prehrani, a to loše utječe na njihovo mentalno i emocionalno stanje. Zato im savjetujem da si dozvole započeti dan s toplom šalicom kave u ruci, počaste se u najdražem restoranu ili si jednostavno priušte omiljeni desert', kaže nutricionistkinja Rachel Engelhart.

Za kraj, stručnjaci napominju da ne zaboravimo na važnost unosa dostatne količine vode u svoj organizam.

Istraživanja su pokazala da se uz veći unos vode smanjuju simptomi depresije i lošeg raspoloženja te da dolazi do smanjenja glavobolje, osjećaja premorenosti i nesanice.

sve osim nogometa

Učitavanje...