GASTRO MIX

Začini koje ne koristite, a zdravi su

28.05.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Predstavljamo indijski trio okusa za ukusnija jela i osigurano zdravlje: korijander, kurkumu i garam masalu

Začini jelima daju osobnost, jedinstven okus i miris te nas mame na još. Uz to, bogati su antioksidansima, što znači da nas štite od bolesti. Ako vam bosiljak, ružmarin i origano već idu na uši, probajte s ovim začinima koji daju posebnu aromu jelima, ali i osiguravaju zdravlje.

Korijander
Kaže se da bez korijandera ne bi bilo ni Indije, što posebno naglašava njegovo mjesto u ondašnjoj kuhinji. Prahom i zrnom korijandera začinjavaju se jela od povrća i mesa, a njegov blag i gotovo limunkast okus čini ih posebnima. Ljekovita svojstva korijandera djeluju kod želučanih problema te ostalih problema s probavom jer ublažava grčeve i nadutost. Također pospješuje apetit i cirkulaciju.

Garam masala
Garam masala je mješavina indijskih začina, a na hindu jeziku znači - ljuta mješavina. Jelu daje malo slatkoće i nešto više ljutine. Može se koristiti sama ili u kombinaciji s drugim začinima, a čine je različite kombinacije korijandera, crni i bijeli papar, kardamom, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i kim. Koristi se u svim vrstama jela: i vegetarijanskim i ribljim i mesnim, a godi zdravlju s obzirom na to da je pravi rudnik antioksidansa.

263810,261276,259679,259088
Kurkuma

Popularni indijski začin žute boje neizostavan je u istočnoj kuhinji, a njegov aktivni sastojak kurkumin pravi je rudnik zdravlja. Kurkimin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava, stoga je koristan za gotovo svaku tegobu koju možete zamisliti. Pokazao se kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva te ujedno djeluje kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru. Više pročitajte na ordinacija.hr.