STARENJE I MOZAK

Zaboravljanje je uobičajena pojava kod starenja, a ovo su situacije zbog kojih biste se ipak trebali zabrinuti

02.11.2019 u 17:39

Bionic
Reading

Kao što sa 60 godina ne možete biti jednako savitljivi, brzi i jaki kao sa 20, tako s prolaskom vremena i vaš mozak trpi promjene koje se događaju u vezama između stanica zaduženih za spremanje i pozivanje uspomena, ali i u proteinima i hormonima zaduženim za održavanje vitalnosti mozga. Stoga je zaboravljanje uobičajena pojava kod starenja, ali treba ga znati razlikovati od situacija o kojima biste trebali popričati sa svojim liječnikom

Nije sve u pojedinostima

Uobičajeno: Zaboravite se naći s prijateljem, ali kasnije se sjetite da ste se trebali naći. Sjećate se vjenčanja od prošle godine, ali u magli vam je ostalo tko je bio na vjenčanju. Prošloga ste tjedna telefonski čuli s Josipom, a unatoč dugom i zanimljivom razgovoru ne možete se sjetiti čime se on sad bavi.

Zabrinjavajuće: Zaboravljate sastanke i dogovore na sve strane, a prijatelje i obitelj ispitujete neprestano o istim pojedinostima. Ne možete se prisjetiti događaja na kojima ste nedavno bili ili razgovora koje ste upravo imali.

Poteškoće s brojanjem i brojevima

Uobičajeno: Događaju vam se pogreške u evidenciji troškova, povremeno zaboravljate platiti neki račun ili ste upravo u kavu umjesto jedne stavili tri žličice šećera.

Zabrinjavajuće: Teže vam je usredotočiti se, napraviti plan i riješiti probleme. Brojevi su vam postali poput stranog jezika, teško vam je pratiti neki kulinarski recept ili osmisliti kućni budžet.

Igra i zabava nisu više samo igra i zabava

Uobičajeno: Imate problema s namještanjem sata na mikrovalnoj pećnici ili snimanja omiljene televizijske emisije i potrebna vam je nečija pomoć. Prođe nekoliko trenutaka dok ne shvatite da je vaš red da povučete novu kartu.

Zabrinjavajuće: Ne polazi vam za rukom uključiti pećnicu. Zaboravljate pravila bele, košarke ili tenisa, igara u kojima ste uživali igrajući ih ili prateći ih desetljećima.

Teže pronalazite svoje stvari

Uobičajeno: Prekopavate džepove, pretražujete kuhinjski stol i automobil i vraćate se nekoliko koraka unazad ne bi li pronašli svoje ključeve, ali ih na posljetku pronađete.

Zabrinjavajuće: Stvari ostavljate na čudnim mjestima, poput pametnog telefona u zamrzivaču ili naočala u pećnici. Ne možete se prisjetiti svojih prethodnih nekoliko koraka i okrivljujete nekoga za nestanak vaših stvari.

Koji je danas dan?

Uobičajeno: S vremena na vrijeme morate zastati i razmisliti koji je danas dan, ali sjetite se čak i ako razmišljanje malo potraje.

Zabrinjavajuće: Sam pojam vremena vam je prilično zbunjujući. Shvaćate što se trenutno događa, ali izgubite se ako pokušate razmišljati o nečem što se dogodilo prošloga tjedna ili što bi se sutra trebalo dogoditi.

Kako sam dospio ovdje?

Uobičajeno: Ušetali ste se u kuhinju ali se ni po cijenu vlastitog života ne možete sjetiti zašto. Povremeno vam se dogodi, kad nekom dajte upute, da se ne možete sjetiti naziva ulica. Potrajat će možda više nego inače, ali na koncu ćete se prisjetiti kako doći do nekog vama poznatog mjesta.

Zabrinjavajuće: Ne možete pronaći put do svoje kuće ili ste potpuno zbunjeni ili izgubljeni na mjestima koja jako dobro poznajete.

Problemi s riječima

Uobičajeno: Zaboravljate nečije ime ili naziv za nešto. Na vrhu vam je jezika, ali ne možete to izgovoriti.

Zabrinjavajuće: Stvari nazivate pogrešnim imenima, ponekad izrazito čudnim, pa tako 'krevet' lako može postati 'naočale'. Zastanete usred rečenice i nemate pojma o čemu ste govorili i općenito teško pratite razgovore.

Samo želim malo vremena za sebe

Uobičajeno: Mješavina poslovnih, obiteljskih i društvenih obveza vas umara i ponekad žudite za više opuštajućih trenutaka, čak i u zamjenu za stvari koje volite.

Zabrinjavajuće: Ne možete više držati korak sa sportskim timovima koje obično pratite. Pokušavate se izvući i ne provoditi više vrijeme s ljudima kako biste sakrili probleme koji vas muče.

O Bože, kako se zove?

Uobičajeno: Ugledali ste prijatelja ili poznanika, krenuli pozvati i taman kad ste trebali izustiti njegovo ime - tajac! Svoga unuka ste oslovili imenom svoga sina.

Zabrinjavajuće: Ustvari se uopće ne možete sjetiti imena svoga sina.

Poteškoće s brigom o sebi

Uobičajeno: U žurbi ste napustili kuću nepočešljani ili neopranih zubi, ili još gore, otkopčanog patent zatvarača na hlačama.

Zabrinjavajuće: Ne samo da ste nešto zaboravili napraviti, nego se ne možete sjetiti kako to napraviti. Na pola oblačenja zbunjeni zastanete i ne znate što i kako dalje.

Svjesnost o postojanju problema

Uobičajeno: Zabrinuti ste zbog svoga pamćenja, ali vaša obitelj nije. Sjećate se kada ste nešto zaboravili i kako ste se zbog toga osjećali.

Zabrinjavajuće: Obitelj je zabrinuta zbog vas, ali vi ne znate o čemu uopće pričaju. Niste svjesni što se to događa.

Prepoznali ste se u nekim stvarima koje nisu uobičajene, i što ćemo sad?

Ljudi se često prepadnu da su uzrok problema s pamćenjem Alzheimerova bolest ili druge vrste demencije, no oni mogu biti različiti, a u nekim je slučajevima moguće situaciju i poboljšati. Tako uzrok može biti i nedostatak vitamina B12 koji je ključan za pravilan rad mozga, depresija, problemi sa štitnjačom ili čak ako ne pijete dovoljno tekućine.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Zvuči li vam neki od znakova poznato i utječe na vaš svakodnevni život, bilo da se radi o poslu, hobiju ili društvenim odnosima, otiđite liječniku, a posjetiti ga možete i ako vam je to preporučio netko od bližnjih. Uobičajeni problemi s pamćenjem mogu vas na trenutak zaustaviti, ali ne mogu vas spriječiti da nastavite normalno živjeti.

Što sami možete poduzeti za sprječavanje gubitak pamćenja?

Činite sve što je i inače dobro za vas - održavajte svoj društveni život, vježbajte, kvalitetno se hranite, osigurajte si dovoljno sna i nemojte pušiti. O svom mozgu razmišljajte kao o mišiću kojega ćete ili koristiti, ili izgubiti, pa rješavajte različite križaljke i mozgalice. Čitajte knjige i časopise koji vas izazivaju na razmišljanje, naučite novi strani jezik ili svirati novi instrument. Posvetite se projektima koji zahtijevaju planiranje, poput ručnog rada ili vrtlarenja.

bildanje mozga

Pet jednostavnih načina kojima ćete poboljšati radnu memoriju svog mozga

Pogledaj galeriju