ljeto nam se vratilo

Zaboravite na suhu i oštećenu kosu: Ovo su najbolji savjeti za njegu kose ljeti i odlične ideje za frizure koje ćete nositi svaki dan

23.06.2021 u 16:39

Bionic
Reading

Nakon željnog iščekivanja, ljeto je napokon stiglo. I dok se radujete sunčanim, lijenim danima i u mislima pakirate za godišnji odmor, ne zaboravite na kosu, koju također treba zaštiti i pripremiti za štetne učinke sunca, mora i pijeska. Osim toga, visoke temperature, sunce, sol i vjetar ne znače nužno da kosu trebate nositi u repu ili punđi. Naprotiv, ljeto je odlična inspiracija za upečatljive frizure s kojima ćete privući poglede

Visoke temperature i jake sunčeve zrake predstavljaju popriličan izazov kako za kožu, tako i za kosu. I dok uživamo upijanju sunca i blagotvornom vitaminu D, sa suncem valja oprezno, pogotovo kada su kosa i koža u pitanju.

Ljeti je posebno blagotvoran beta karoten, čudotvorni antioksidant koji potiče stvaranje melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala čime se smanjuje negativan učinak sunčevih zraka na kožu. Osim toga, beta karoten ubrzava i tamnjenje tijekom sunčanja te koži daje sjaj. Nalazi se u voću i povrću pretežito zelene, žute ili narančaste boje, poput mrkve, kupusa i dinje, a u organizam ga se može unositi i putem raznih suplemenata.

Sunce može biti poprilično varljivo, tako je i za dane u gradu preporučljivo nanositi na lice kremu sa zaštitnim faktorom. Nerijetko prije odlaska na more posegnemo za kremama od prošle godine, no svakako prije upotrebe provjerite rok trajanja. Ljeti su nužne i sunčane naočale sa kvalitetnim staklima koje će, osim kao modni dodatak, zaštiti oči. Svakako potražite one koje blokiraju UVA i UVB zrake, i imajte na umu da sunčane naočale nisu samo modni hir, tako da je bolje kupiti one koje će trajati nekoliko sezona i pružiti zaštitu očima.

Dolaskom ljeta neophodno je posebnu pažnju posvetiti kosi. Imajte na umu, uložen trud u njegu na početku ljeta dobro će se isplatiti dolaskom jeseni. Kosu je neophodno dobro pripremiti prije odlaska na ljetovanje, a vrsta tretmana uvelike ovisi i o tipu kose. Izbor odgovarajućih tretmana i načina njege osigurat će da, nakon mora, soli, klora i sunca jesen ne dočekate sa suhom, oštećenom i beživotnom kosom.

I dok se snažno hidratantne maske i regeneratori svakako preporučuju ljeti, Katica Topčić, celebrity frizer, ima znatno učinkovitije rješenje. 'Prije nego li kosu krenete hraniti različitim maskama, bilo bi dobro napraviti dobar piling vlasišta i masažu samog vlasišta radi obnove nakon zimskog perioda i hladnog vremena koji je ove godine potrajalo,' kaže Katica Topčić.

Nakon što ste kosu kvalitetno nahranili te prokrvili vlasište, izgled možete osvježiti nekom od brojnih modernih kratkih ili dugih ljetnih frizura, no imajte na umu, preporuka svih stilista je kosu pred ljeto malo skratiti.

Kosa, kao i koža, izložena je mnogim faktorima koji ju mogu oštetiti. Uz već poznate, kao što su UV zračenje, vjetar, sunce, pijesak, sol i klor, uvijek zaboravljamo na još jedan ljetni faktor, a to je znojenje koje u kombinaciji s vanjskim utjecajima može izazvati iritaciju na tjemenu. 'Posebno neugodna je pojava iritantnog svrbeža kod znojnog vlasišta na koje se nanese boja za kosu ili izbjeljivač, koji osim neželjene iritacije, može prouzrokovati i neželjeni ishod nijanse na kosi,' kaže Katica Topčić.

Nakon odlaska iz frizerskog salona, kosu je tijekom ljeta potrebno pomno njegovati kako bi ostala sjajna, lijepa i zdrava. Izbor proizvoda doista je velik. No, najvažnija je dosljednost. Naime, kosa koja je dulje vremena njegovana i hranjena bolje će podnijeti djelovanje ljetnih faktora te će se manje isušiti i oštetiti. Prilikom odabira proizvoda prednost dajte onima koji su bez sulfata i parabena te sa UV zaštitom. Takvi proizvodi neće dodatno oštetiti kosu. Dobri sastojci su moćni proteini iz superhrane, voćni enzimi koji prirodno vežu vlagu i pomažu u obnovi kose te aminokiseline zbog kojih kosa izgleda glađe, jače i sjajnije te se lakše oblikuje.

Koristan trik u zaštiti kose prije odlaska na bazen ili plažu je nanijeti na kosu masku bogatu vitaminima i mineralima. Nakon kupanja obavezno isperite kosu od soli kako se ne bi dodatno isušila, od znoja. Nakon ispiranja obavezno opet nanesite hidratantnu masku te svežite kosu u punđu ili ispletite romantičnu pletenicu, ili ako imate strpljenja i vremena, u više njih. Nakon što je raspletete, kosa će izgledati morski valovito. Tada se možete poigrati i isplesti jednu boho pletenicu u koju možete uplesti maramu ili traku za kosu, a ostatak ostavite raspušteno.

Još jedan odličan trik za super ljetnu frizuru je da neposlušnu kosu, koju želite isplesti u urednu pletencu, ukrotite regeneratorom u obliku sapuna: namažite svaku sekciju tj. pramen i ispletite pletenicu koja će kada je raspustite sljedeći dan ili već nakon nekoliko sati izgledati prelijepo valovito, a ujedno će biti nahranjena i sjajna.

'Kada govorimo o trendi frizurama, valovi u kosi su i dalje traženi. Ako nemate dovoljno dugu ili gustu kosu, ne očajavajte, umetci koji se jednostavno umetnu su veliki hit ove sezone što će vam potvrditi brojne strane, ali i domaće influencerice, modeli i showbiz zvijezde,' kaže Katica Topčić.