VEGANSKA ALTERNATIVA

Zaboravite na miris kožne torbe ili cipela kakav poznajete, koža životinjskog porijekla polako odlazi u povijest, a umjesto nje koriste se održivi materijali od gljiva, grožđa, ananasa, pa čak i cvijeća

21.11.2021 u 21:03

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme sve više modnih kuća odriče se korištenja životinjskog krzna i kože, no u raspravama na tu temu protivnici ove ideje kao argument potežu činjenicu da je upotreba dijelova životinja još uvijek bolja od korištenja plastičnih pandana koji uključuju mnoge sintetičke proizvode i koje, kao što znamo, ne možemo smatrati nečim ekološkim ili održivim. No uskoro bi i taj argument mogao pasti u vodu

'Koža' proizvedena od biljaka poput gljiva ili ananasa, kave, pa čak i grožđa, sve je češća održiva alternativa patnji životinja u modnoj industriji i polako, ali sigurno utire put trenutku u kojem će ideja o korištenju prave kože postati zastarjela. Inovativne tvrtke udružuju se s nekim od najpoznatijih modnih brendova diljem svijeta u osmišljavanju novih materijala nalik koži, a u prilog održivosti ide i činjenica da se za proizvodnju tih novih materijala ne koriste jestivi plodovi, nego listovi ili ostaci grožđa nakon njegove prerade u vino.

Mylo – koža od gljiva

Vjerujemo da vam ideja gljiva na nogama, ili koži općenito, ne zvuči najprimamljivije, ali upravo je to sirovina koja trenutno najviše obećava u proizvodnji prirodnih zamjena za kožu životinjskog porijekla.

Vegansku odjeću skrojenu od gljiva prva je na modne piste lansirala Stella McCartney ranije ove godine, a alternativu životinjskoj koži osigurao joj je biotehnološki startup Bolt Threads. Mylo se uzgaja u laboratorijima iz micelija, podzemnog dijela gljiva kojemu su znanstvenici iz Bolt Threadsa dali težinu, teksturu i druga svojstva kožnog materijala pa se može preraditi u proizvode kojima zamjenjujemo životinjsku kožu, a dobavlja ga tvrtka Ecovative.

McCartney nije jedino veliko ime u modnoj industriji koje eksperimentira odjećom nastalom od gljiva. Hermès, poznati proizvođač vrhunske kožne galanterije, u ožujku je objavio planove za korištenje materijala sličnih koži i razvijenih od micelija u suradnji s tvrtkom MycoWorks. Materijal nazvan sylvania trebao bi se pojaviti krajem godine u veganskoj verziji njihove poznate torbe Victoria.

'Često ovakvim materijalima dobivate pokazni koncept te je potrebno vrijeme da se oni i razviju', rekla je u ožujku za Vogue Georgia Parker, voditeljica inovacija u Fashion for Goodu. Stručnjaci su istovremeno upozoravali da su materijali od micelija i ostalih varijanti na biljnoj bazi nesumnjivo, što se tiče ugljičnog otiska, manje štetna alternativa životinjskoj koži, ali i da će opseg proizvodnje i tretmani koji se koriste za njihovu preradu u konačnici odrediti mogu li u potpunosti odgovoriti na sve izazove povezane s kožom ili će samo ublažiti njihov učinak.

Konkretno, Ecovative samo proizvodi te ne kontrolira kako se njegov proizvod kasnije tretira. Teoretski, on i dalje može prolaziti kroz tradicionalni proces štavljenja, koji često koristi otrovne kemikalije, ili može na neki drugi način biti tretiran tvarima koje mu daju određena svojstva, poput trajnosti, ali su također povezane sa štetnim utjecajima na okoliš ili zdravlje.

Izvršni direktor Ecovativea Eben Bayer objasnio je u ožujku za Vogue da prioritet daju partnerima koji su u skladu s njihovim vrijednostima usmjerenim na održivost i istaknuo da je karika koja nedostaje bila to kako proizvesti velike količine novog materijala.

Novi krug ulaganja od 60 milijuna dolara, najavljen u ožujku, Bayer je vidio kao priliku za proširenje proizvodnje.

'Naša je misija učiniti micelij široko dostupnim. Do danas modni brendovi i njihovi potrošači nisu imali pristup miceliju izvan ograničenih količina i posvećeni smo tome da to promijenimo', optimistično je tada najavio Bayer.

Ken Kassenbrock, mikolog s Državnog sveučilišta Colorado, kaže da iako može biti energetski intenzivan, uzgoj micelija ima mnogo manji otisak od uzgoja goveda. 'Dok god micelij zamjenjuje kožu i koristi se relativno umjereno, to je značajno poboljšanje za okoliš', kaže Kassenbrock, uz dodatak da je malo razočaran time što cijeli taj proces nije brže tekao.

Ecovative, koji je svoju vegansku misiju s micelijem započeo nudeći ga kao alternativu mesu, vidio je veliku priliku u modnoj industriji već 2018., kad su pokrenuli partnerstvo s Bolt Threadsom, ali nesuglasice oko ugovora rezultirale su dvjema tužbama.

Bayerova vizija Ecovativeove uloge u modnoj industriji suradnja je s brendovima i dobavljačima na identificiranju specifičnih vrsta micelija koje žele nabaviti, a zatim uspostaviti proizvodnju na bilo koji način koji odgovara određenom kupcu. Naime micelij različitih vrsta gljiva daje različite kvalitete krajnjem materijalu, a moguća je i prilagodba manipulacijama uzgojnih uvjeta.

'Idealno partnerstvo ono je s brendom ili štavionicom koji nam kažu kakvu bi kožu željeli vidjeti, a onda mi prevedemo to u tehnološke varijable, koristeći našu štavionicu kako bismo ispunili njihove specifikacije', kaže Bayer i dodaje da su otvoreni za više vrsta aranžmana jer im je cilj proširiti upotrebu micelija za što više namjena i imati što veći utjecaj.

Njujorška štavionica Townsend Leather, koja kožom opskrbljuje brendove poput New Balancea, LVMH i Tiffanyja, pokazala je odmah interes za korištenje Ecovativeovog micelija, otkrio je stariji potpredsjednik Tim Beckett.

Bayer je u ožujku otkrio da su u tijeku brojni razgovori s predstavnicima iz modne industrije te očekuje da će interes biti sličan onome kakav je bio u poslovanju s hranom, kada su rasprodali svoje proizvodne kapacitete do 2023. godine.

Predstavljajući početkom listopada kolekciju za ljeto 2022. tijekom Pariškog tjedna mode, Stella McCartney je na modnoj pisti pokazala torbicu Frayme Mylo, prvi komercijalno dostupan proizvod napravljen od inovativne veganske kože od gljiva tvrtke Bolt Threads.

EKOLOGIJA U SLUŽBI MODE

Trijumfalni povratak Stelle McCartney: U novoj kolekciji otkrila komade koje ćete poželjeti spremiti u ormar

Pogledaj galeriju

'Za kolekciju za ljeto 2022. jako su me nadahnule gljive i njihov nevjerojatan potencijal za spašavanje našeg planeta, a Frayme Mylo utjelovljuje tu nadu u budućnost. Moji dugogodišnji partneri iz Bolt Threadsa i ja dijelimo strast prema inovativnim materijalima, a lansiranje luksuzne torbice izrađene od kože mylo značajan je trenutak ne samo za nas, već i za cijeli svijet. Ono što danas vidite na pisti svjesna je modna industrija sutrašnjice', navodi McCartney u svojoj izjavi.

Ekološki osviještena dizajnerica dio je Mylo Consortiuma, multibrend kolektiva koji je prošle godine formiran oko Bolt Threadsa, a u kojemu su i Adidas, Lululemon i Kering, grupacija luksuzne mode i vlasnik brendova kao što su Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga i Alexander McQueen, a koja je nedavno objavila da prestaje koristiti životinjsko krzno i kožu u svojim proizvodima.

Adidas je već proljetos predstavio koncept tenisica Stan Smith od veganske kože mylo, a uskoro planira napraviti i njihovu komercijalnu verziju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

V-textile – koža od grožđa

Talijanska tvrtka Vegea udružila je snage s vinogradarskim imanjima i reciklirajući vinski otpad, poput komine, sjemenki i kožice grožđa, stvara novi materijal v-textile, nalik koži. Sve što se ne koristi u proizvodnji vina transformira se i oblikuje kao bilo koja životinjska koža, od nojeve do kravlje, i daje na raspolaganje modnoj industriji. Za razliku od nekih drugih alternativa, ova veganska koža uskoro bi, kao i koža od gljiva, mogla biti masovno dostupna.

U rujnu 2020., u jeku pandemije, francuski brend Le Coq Sportif dospio na naslovnice predstavivši nekoliko veganskih tenisica iz linije Vegetal, izrađenih od kože od grožđa. Suradnja s Vegeom pokazala je da su najveći brendovi spremni promijeniti stvari, u što su se uključili čak i divovi brze mode. H&M je u partnerstvu s talijanskom tvrtkom također ponudio komade u svojoj ekološki prihvatljivoj liniji H&M Conscious.

Kožu od grožđa koristili su i brendovi u drugim kategorijama, kao što su Pangaia (tenisice), Roman Raibaudi (torbe) ili Maison Peaux Neuves (torbe). Prije dvije godine čak je i Bentley bio među prvima koji su isprobali ovaj eksperimentalni materijal koji zasigurno ima svijetlu budućnost i u dekorativnoj i u automobilskoj industriji.

Piñatex – koža od ananasa

Piñatex, potpuno prirodan materijal od vlakana listova ananasa, izumila je tvrtka Ananas Anam sa sjedištem u Londonu, a razvila ga je španjolska dizajnerica Carmen Hijosa. Listovi ananasa potječu s Filipina te su nusproizvod poljoprivredne proizvodnje, a obradom se iz njih izvlače vlakna koja se potom na održiv način pretvaraju u netkani supstrat. Takav materijal putuje u Španjolsku te se obrađuje i distribuira diljem svijeta. Krajnji je rezultat lagana i svestrana veganska koža piñatex, u čijem procesu proizvodnje nema potrebe za dodatnim obradivim površinama, vodom ili štetnim kemikalijama. Kolekcija tog materijala obuhvaća širok raspon boja, tekstura, pa čak i svojstava. Osim etičnosti u proizvodnji, pohvaliti se mogu poštenom suradnjom i dodatnim prihodima za lokalne poljoprivrednike.

  • +8
Piñatex - koža od lista ananasa Izvor: Profimedia / Autor: Ananas Anam / Ferrari / Profimedia

Jedan od prvih brendova iz svijeta luksuzne mode koji je implementirao kožu od ananasa u stvaranje svojih proizvoda bio je Hugo Boss, a od velikih igrača u igri je bio i Nike. Partnerstvo su potpisali i s Paulom Smithom i Paolom Carzanom.

Desserto - koža od kaktusa

Meksički poduzetnici Adrián López Velarde i Marte Cázarez razvili su desserto od osušenih vlakana listova kaktusa, a za proizvodnju metra tog materijala potrebna su samo tri lista. Izdržljiv, gladak, vodootporan i djelomično biorazgradiv, koristi se za izradu pojaseva, torbi, kaputa i cipela, a inovativna veganska koža iz Meksika u modni se svijet najviše probija u obliku torbi Fossil - ponovno osmišljene veganske verzije klasične torbe K/Kushion Karla Lagerfelda – ali čak i kao veganske kožne boksačke rukavice sportskog brenda Sanabul. Izrađena je bez ikakvih štetnih kemikalija i usklađena sa svim tehničkim specifikacijama koje zahtijevaju industrije mode, kožne galanterije i namještaja. I H&M je meku i glatku biokožu desserto uvrstio u svoju održivu modnu kolekciju.

Appleskin – koža od jabuka

Razvijena u sjevernoj talijanskoj regiji Tirol, poznatoj po bogatim voćnjacima jabuka, Frumatova umjetna koža appleskin reciklira odbačene kore i jezgru voća. Otpad se prerađuje u materijal na bazi celuloze u raznim bojama, teksturama i različitih debljina. Suradnik ovog proizvođača u svijetu mode brend je modnih dodataka Luxtra te je koristeći appleskin kreirao torbice.

Fleather – koža od cvijeća

Religiozna upotreba cvijeća u Indiji stvara oko osam milijuna tona biljnog otpada godišnje, a kad je primijetio da taj otpad iz svetišta zagađuje glavne vodene putove u zemlji, indijski poduzetnik Ankit Agarwal pokušao je pronaći bolji način za njegovo iskorištavanje. Oslanjajući se na tehnologiju flowercycling, Cue Phool.co proizvodi niz biorazgradivih proizvoda, uključujući fleather, alternativu životinjskoj koži na biljnoj bazi koja znatno smanjuje otpad.

Demetra – koža od drvne mase

I luksuzni brend Gucci nedavno je uronio u svijet veganske kože kreirajući demetru, novi materijal izrađen od drvne mase. Razvijana tijekom dvije godine, Guccijeva demetra izrađena je od 77 posto biljnih sirovina, uključujući drvnu celulozu i viskozu, a štavljena je na način na koji se štavi i koža, ali bez okrutnosti prema životinjama ili štete za okoliš. U lipnju je Gucci predstavio demetru u svoje tri linije tenisica - Basket, New Ace i Rhyton.

Koža od kave

Njemačka tvrtka Nat-2 razvila je tenisice od kože načinjene od kave. No ovdje je ipak riječ o recikliranim materijalima na koje se kava (i druge sirovine poput algi) nanose u slojevima pa materijalom dominira prirodan miris kave. Iako patentirana i razvijena u Njemačkoj, koža od kave proizvodi se u Italiji, a vrsta kave koja se koristi u proizvodnji ovisi o njenoj održivoj dostupnosti.

Zoe – koža od kolagena

Iza biofabriciranog kožnog materijala zoe stoji tvrtka Modern Meadow. Ova alternativa životinjskoj koži napravljena je od nečega što Modern Meadow naziva 'esencijalnim proteinom prirode', a poznat je pod nazivom kolagen. Uzgajaju ga u laboratorijima bez upotrebe proizvoda životinjskog porijekla i otrovnih kemikalija.