VELIKI ZAOKRET

Skandinavski modni brend Ganni potpuno izbacuje prirodnu kožu iz svoje ponude, a umjesto nje koristit će alternativu od - grožđa

22.10.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Jeste li spremni na cipele i torbice od grožđa? Prirodna koža, baš kao nekad krzno, postaje sve nepoželjnija u modnim kolekcijama pa brendovi traže altrenative od umjetne kože i inovativne materijale. Danski Ganni, koji je zadnjih nekoliko sezona osvojio srca i ormare trendseterica, najavio je da će do 2023. potpuno eliminirati prirodnu kožu iz svoje ponude i umjesto nje koristiti novi materijal na bazi grožđa

Skandinavski it brend Ganni planira postupno ukinuti kožu do 2023. godine, unatoč činjenici da su upravo komadi od kože jedna od njihovih najskupljih i najunosnijih kategorija. 'Prodaja kožnih proizvoda, iako vrlo isplativa, uskoro će biti zastarjela kao i pušenje na TV-u', objasnio je svoju odluku osnivač brenda Nicolaj Reffstrup.

Kako bi postigli ovaj cilj, Ganni, koji ima sjedište Kopenhagenu, udružio je snage s talijanskim proizvođačem umjetne kože Vegea, a riječ je o alternativi tradicionalnoj koži, izrađenoj od – grožđa.

'Potpuno ukidamo kožu do 2023. Korištenje kože u suprotnosti je s našim nastojanjima da minimaliziramo svoj utjecaj na okoliš, zbog visoke razine emisije metana iz stoke. Predstavljamo Vegeu, biljnu alternativu napravljenu od poljoprivrednog otpada, a to je korak u smjeru ka održivijim kolekcijama', objasnio je Reffstrup, koji je otkrio da je Ganni u svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2022. ponudu uvrstio osam pari cipela izrađenih od Vegee.

Vegea je inovativni materijal koji koristi ljuske grožđa, preostale nakon proizvodnje vina, te biljna ulja i prirodna vlakna iz poljoprivrede. Korištenje ljuski grožđa pomaže i da otpad ne završi na odlagalištima. Vegea je prošla rigorozna testiranja i ispunjava visoke standarde trajnosti i dizajna koje je Ganni postavio, a ima i relativno nisku količinu plastike u usporedbi s tržišnim standardima.

  • +9
Ganni kolekcija SS 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Cynthia Anderson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ganni je prethodno imao poteškoća u pronalaženju alternativa konvencionalnoj koži, a najviše su bili zabrinuti zbog kvalitete novih vrsta umjetne kože, ali i zbog visoke razine plastike u trenutačno dostupnim materijalima.

Osim toga, u proizvodnom procesu usklađenom s REACH -om ne koriste se otrovne kemikalije, teški metali ili druga opasna otapala. Vegea ima visok udio biljnog sadržaja: 55 posto se sastoji od bio-spoja (biljno ulje i grožđe) i 45 posto poliuretana na bazi vode (PU).

TJEDAN MODE U KOPENHAGENU

Veliku pažnju posvećuju detaljima: Morate se diviti načinu na koji odjevne kombinacije slažu Skandinavke

Pogledaj galeriju