'SOURDOUGH'

Zaboravite na kupovni: Napravite svoj kruh od kiselog tijesta uz ovaj lagani recept

02.08.2025 u 11:25

Bionic
Reading

Premda se kruh nalazi pri vrhu 'crnih lista' nutricionista i poneki ga smatraju 'krivcem' za višak kilograma, teško je zamisliti našu svakodnevicu bez njega. Neizostavan je dio gotovo svakog stola – prva jutarnja kriška s maslacem i medom otvara dan, dok mekana sredina posluži kao savršen završetak ručka kada se umočite u saft ili mirisno ulje od pečenja. Kruh je temelj prehrane i zato je važno birati njegove zdravije varijante. Drugim riječima, bilo bi dobro raditi svoj kruh i to onaj kiseli, odnosno fermentirani jer je on pravi melem za mikrobiom crijeva

Izrada kiselog kruha kod kuće posljednjih je godina postalo pravi fenomen među ljubiteljima domaće hrane i onima koji žele kvalitetniji, zdraviji i aromatičniji kruh iz vlastitog doma. Kiseli kruh, poznat i kao 'sourdough', nastaje prirodnom fermentacijom brašna i vode, bez korištenja industrijskog kvasca, što mu daje jedinstveni okus, hrskavu koricu i bogatu teksturu.

Ovaj tradicionalni postupak zapravo je star tisućama godina, a starter za kiselo tijesto moguće je uzgojiti iz svega dvije namirnice i malo strpljenja. Donosimo recept koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna (tip 550)
  • 350 ml vode
  • 100 g aktivnog kiselog startera
  • 10 g soli

Priprema:

Nakon što pomiješajte brašno i vodu, tijesto ostavite da se odmori 30 minuta. Zatim se doda starter i sol pa miješa rukom dok se tijesto ne poveže. Fermentirajte ga 4 - 6 sati na sobnoj temperaturi, presavijajući ga svakih 30 – 60 minuta (mokrom rukom preklopite rubove tijesta prema sredini). Oblikujte tijesto i stavite ga u košaricu posutu brašnom. Pokrijte ga i ostavite u hladnjaku 8 - 12 sati. Zagrijte pećnicu na 250 °C s. Tijesto stavite u vruću posudu, zarežite po vrhu i poklopite. Peče se 20 minuta poklopljeno te još 20 minuta otklopljeno na 220 °C. Prije rezanja ohladite najmanje sat vremena.