KORISNI TRIKOVI

Za savršene rezultate: Na što treba obratiti pažnju kada postavljate rasvjetu u dnevnom boravku

30.04.2022 u 20:13

Bionic
Reading

Osim dobrog izgleda i osiguravanja dovoljne količine svjetla, rasvjeta u dnevnom boravku danas mora ispunjavati nekoliko drugih funkcija, između ostalog učiniti ga ugodnim i vizualno izvući maksimum iz ove prostorije

Temelj koncepta rasvjete u dnevnom boravku predstavlja mješavina izravne i neizravne svjetlosti. U idealnom slučaju trebali biste koristiti tri izvora: pozadinsko osvjetljenje, osvjetljenje u svrhu naglašavanja i osvjetljenje sa zadatkom.

Osnovna rasvjeta cijele prostorije treba biti mekana i neizravna. Navedeno se, primjerice, postiže postavljanjem glavne rasvjete na stropu ili rotiranjem podne svjetiljke na način da svijetli prema zidu.

Zadatak pojedinih izvora svjetla u dnevnom boravku naglašavanje je određenih elemenata u prostoriji, poput slike na zidu. Možda vam je potrebna lampa za čitanje uz fotelju ili dodatna lampa za rad. Nakon što se pobrinete za tri izvora svjetlosti, postoje dodatni trikovi za postizanje savršeno osvijetljenog dnevnog boravka.

Rasvjetu u dnevnom boravku rasporedite na različite razine

Većina ljudi zna da prostorija izgleda ugodnije ako se u njoj koriste različiti izvori svjetlosti. Trik je u organiziranju rasvjete na različitim razinama u prostoru. Korištenjem svjetiljki različitih visina, poput stropnih, zidnih, podnih i radnih, imat ćete svjetlo gdje god vam zatreba. Prilikom postavljanja rasvjete razmislite o svjetlosnim točkama tako da budu što ravnomjernije raspoređene u dnevnom boravku. Sjednite, stanite i lezite te provjerite kako svjetlo pada u svakom položaju. Na taj način i vaša će rasvjeta savršeno izgledati na više razina.

Obratite pažnju na reflektirajuće elemente

Svjetiljke ne samo da mogu stvoriti sjajnu atmosferu u prostoru, već i stvarno smetati. Obavezno provjerite proizvodi li svjetiljka neželjene refleksije. To može biti slučaj, primjerice, ako u dnevnom boravku imate staklene elemente poput stolića, pregrada ili slika. Klasika su ogledala koja reflektiraju svjetlost, stoga na ove elemente obratite veću pozornost prilikom osvjetljivanja dnevnog boravka.

Prvo koristite hladno, a zatim toplo svjetlo

Svaka svjetlost ima svoju boju, mjerenu u kelvinima. Svjetlost svijeća je topla i žuta na 1500 kelvina, a svjetlost oblačnog neba plavkasta na oko 7000 kelvina. Koju ćete svijetlu boju odabrati za svoj dnevni boravak, zapravo je stvar ukusa. Međutim trebate imati na umu to da toplo bijelo svjetlo ima opuštajući učinak, neutralno bijelo svjetlo aktivira um, a dnevna bijela svjetlost pogoduje koncentraciji. Tijekom dana najbolje je koristiti neutralne bijele žarulje i prirodno svjetlo kako biste bili u formi, a navečer se prebacite na toplije osvjetljenje.

Koristite zidove kao projekcijske površine

Ne možete se pohvaliti prostranim dnevnim boravkom? Budući da se male stambene površine mogu optički povećati različitim svjetlosnim točkama, ovaj trik itekako se isplati iskoristiti u dnevnom boravku. Ako su bijeli strop ili drugi svijetli elementi prostorije osvijetljeni difuznim svjetlom i služe kao reflektirajuća površina, s lakoćom se može postići dojam vizualno veće prostorije. Ovaj trik najbolje funkcionira s rasvjetnim tijelima poput podne svjetiljke s rotirajućom glavom koju ćete pustiti da svijetli prema stropu.

Osvijetlite zid iza televizora

Jesu li vam oči uvijek tako umorne navečer kada se odmarate ispred TV-a? Razlog tome mogao bi biti taj što stalno moraju kompenzirati kontrast svjetline između televizora i okoline. Zato biste trebali izvorom svjetla osvijetliti zid iza televizora. Primjerice stolnom lampom koju ćete staviti na stalak kod televizije ili podnom lampom čiju ćete glavu usmjeriti prema zidu. U teoriji, LED lampe također su dobra opcija ako ih postavite izravno iza televizora.