MIRJANA MIKULEC:

Mirjana Mikulec otkriva o čemu sve trebate voditi računa kad birate novi dom: 'Uvijek bih prije preporučila kvalitetne zgrade iz 70-ih nego one iz 90-ih'

  • Autor: E. Katana
  • Zadnja izmjena 18.04.2022 17:22
  • Objavljeno 18.04.2022 u 17:22
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Potraga za idealnim domom nije nimalo laka ni jednostavna, a o čemu treba voditi računa pri kupnji stana ili kuće, je li nužno potražiti mišljenje stručnjaka i na koji način pristupiti objektivnom sagledavanju minusa i pluseva buduće nekretnine, otkrila nam je Mirjana Mikulec, čije su dvije emisije 'InDizajn' i 'Tražimo dom' ovog proljeća ušle u novu sezonu na RTL-u

Ako ste i vi u potrazi za novim domom ili planirate preinake interijera, riječ je o vrlo stresnim pothvatima, iako nesumnjivo vrlo uzbudljivima, a kako biste prošli sa što manje glavobolje, nekoliko vrlo korisnih savjeta otkrila je i naša poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec.

'Kupovina nekretnine, kao i izgradnja nove, nije nimalo lak zadatak. Iskustva u projektiranju interijera, ali i u agenciji za nekretnine koju smo otvorili prije dvije godine, pokazuju da je to istovremeno najljepši, ali i najstresniji događaj u životu svakog čovjeka, koji k tome predstavlja i veliki financijski izdatak. Ovdje bih svakako dodala i selidbu, a svi koji su je iskusili u životu to će zasigurno potvrditi. Iskustvo mi također, kako moje osobno, tako i poslovno, govori da je iznimno bitno u sve to ući hladne glave, oslanjajući se na stručnjake - od agencija do građevinara - kako biste dobili najtočniju informaciju o tome u kakvom je stanju nekretnina i isplati li se kupiti je. U to treba ući pripremljen i informiran te sve dobro provjeriti, uključujući razinu buke i komunalnu infrastrukturu', kaže Mikulec.

Mirjana Mikulec s ekipom emisije 'Tražimo dom'

Mirjana Mikulec s ekipom emisije 'Tražimo dom'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Pored lokacije i planiranog budžeta, dodaje, bitno je uzeti u obzir to koliko su nam dostupni sadržaji koje ćemo koristiti u smislu vrtića, škole, trgovina, doma zdravlja, kao i javnog prijevoza. Stoga je dobro složiti listu prioriteta i rangirati je po važnosti.

'Iznimno je bitno informirati se o stanju u kojem je nekretnina, je li cijena realna i isplati li se uopće krenuti u adaptaciju, ako je potrebna. I naravno, jesu li izvedivi naši planovi s nekim prostornim preinakama. Preporučujem uvijek razmisliti i o argumentima 'za i protiv' i vidjeti gdje možemo donijeti i prihvatiti kompromis, a gdje to ipak nije dopustivo', rekla je dizajnerica.

Najtraženiji su mali stanovi - jednostavno planu

Najtraženiji su, kaže Mikulec, i dalje mali stanovi, a na tržištu se u prosjeku zadržavaju svega tjedan dan, dakle jednostavno planu.

'Naravno, to se događa u slučaju ako je cijena prodajna, a ako je precijenjena, onda to teže ide. Pritom je primjetno da prodaja malih stanova ide sezonski i najintenzivnija je krajem i početkom školske godine, kada roditelji pojačano traže stanove za kupnju djeci studentima. Riječ je o površini do 50 četvornih metara, na prvom katu i s liftom, po mogućnosti s dodatnom spavaćom sobom i u zoni tramvaja. Od zagrebačkih kvartova najtraženiji su stanovi u zapadnim dijelovima grada - Trešnjevka i Knežija i širi centar poput Vrbika. Pored malih stanova, raste potražnja za kućama izvan grada, prije svega, ako govorimo o zagrebačkom području, prema Samoboru i Velikoj Gorici. Kupci obično žele da kuće imaju što veću površinu dvorišta i da njihova cijena bude do 150.000 eura, dakle u cijeni prosječnog stana u Zagrebu.

Smatra i da je ta pojava u neku ruku posljedica pandemije.

'Ovaj porast potražnje za kućama u okolici gradova odraz je prije svega potresa koji je zadesio zagrebačko i petrinjsko područje, a zatim i pandemije. Ljudi traže sigurnost i mir jer je to neophodno za svaki život pa u potrazi za novom nekretninom posvećuju više pažnje kvaliteti gradnje, godini izgradnje, kao i količini armiranog betona i konstrukciji. To automatski novogradnju čini traženijom dok se zgradama starije gradnje smanjuju cijene zbog manje interesa. Iako bih uvijek prije preporučila kvalitetne zgrade iz 70-ih nego one iz 90-ih. Tada je naime bila hiperprodukcija stambenih zgrada, naveliko se gradilo, tako da je kvaliteta dobrim dijelom upitna. Zato je upravo bitno ispitati sve o izvođaču, kvaliteti i sigurnosti gradnje', rekla je Mikulec.

  • +11
  • +8

MM interijeri

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Prilikom kupnje, naglašava dizajnerica, trebamo obratiti pozornost i na papirologiju.

'Temeljito uvijek provjerite potrebne papire i dokumentaciju vezanu uz nekretninu. Bitno je kupovati od provjerenih investitora te provjeriti sa stručnjakom građevinarom i statičarem stanje nekretnine. Ako je riječ o stanovima u podsljemenskoj zoni, bitno je izbjegavati klizišta. Bitno je i, ako je riječ o starijoj zgradi koja je već useljena, raspitati se o stanju krovišta i pričuve. Jer se često dogodi da visina pričuve te očuvanost i održavanje zgrade nisu proporcionalni', naglašava.

Kad se radi o odabiru lokacije za nekretninu jedne mlade obitelji, dodaje, postojanje i dostupnost klijentu potrebnih sadržaja iznimno su bitni.

'Naravno, to ovisi i o načinu života i potrebama klijenta. Mlade obitelji, odnosno one s djecom, svakako trebaju voditi računa o postojanju vrtića, škole, doma zdravlja, parkova, igrališta i drugih njima bitnih sadržaja. Također i o prometnoj povezanosti. Bitno je misliti i na prometnu povezanost potencijalnog budućeg doma s radnim mjestom, školom i fakultetom. Svako treba razmisliti i o svim prednostima koje donosi blizina nekretnine, budućeg doma, s onim roditeljskim jer je tako najpraktičnije, pogotovo kada živite u većem gradu. Iskustva pokazuju da mnogi kupci žele ostati u istom kvartu ili predjelu grada u kojem su odrasli, što je i razumljivo, ne samo zbog blizine roditelja i prijatelja, nego i navike i osjećaja da su u sredini koja im je poznata', kaže.

Kad je riječ o onom vječnom pitanju, je li bolja novogradnja ili avantura adaptacije starogradnje, dizajnerica kaže da je tu teško dati precizan odgovor.

'To je svakako individualno i ovisi o željama i potrebama te načinu života klijenta, tako da je teško dati jednoznačan odgovor koji bi vrijedio za sve. Živjela sam u obiteljskoj kući, zatim u starogradnji, a uskoro se selim u novogradnju i nadam se da je to dobar potez. S novogradnjom je svakako lakše i manji je angažman jer nema adaptacije i preinaka. A pored toga, mnogi investitori, ako kupujete stan koji je u tijeku gradnje, daju mogućnost da sami birate neke elemente poput podnih i zidnih obloga te sanitarija. Adaptacija je svakako zahtjevnija, ali tako ponekad možete proći povoljnije, no za to morate biti jako vješti i uložiti puno više truda u traženju majstora, materijala i namještaja po nižoj cijeni. Iskustvo pokazuje da odabir lokacije više utječe na kupovinu nekretnine nego to nalazi li se stan u starogradnji ili novogradnji.'

Ne kupujte nekretninu bez stručnjaka

Ponekad mnoge nekretnine na prvi pogled ostavljaju sjajan dojam, no kasnije se pokaže da recimo instalacije nisu dobro riješene, a to se može izbjeći ako na vrijeme konzultiramo stručnjake.

'To je moja topla preporuka svima - ne kupujte nekretninu bez stručnjaka, građevinara i statičara koji će pregledati sve potrebne segmente, uključujući stanje postojećih instalacija. To će iziskivati dodatne troškove, no isplati se. Nama u agencijama to možda malo komplicira posao, ali svjesni smo da je to mudar i potreban potez onoga tko kupuje nekretninu. Potpuno to razumijem jer je to mnogima najveća investicija u životu, za koju se nerijetko i zaduže, pa se godinama plaćaju krediti', rekla je.

Pri opremanju interijera uvijek je dobro više uložiti u podne i zidne obloge, vanjsku i unutarnju stolariju, kao i sanitarije i kuhinjske elemente.

'To su elementi koje nije jednostavno zamijeniti pa je bolje stvoriti kvalitetnu bazu koja će godinama trajati i neće stvarati probleme. Shodno tome, kada je namještaj u pitanju, isplati se ulagati u osnovne komade namještaja – garnituru za sjedenje, blagovaonski stol i stolice, krevete i ormare, naročito ugradbene. Manje komade namještaja, poput stolića u dnevnom boravku, polica, taburea, naslonjača… uvijek je lakše zamijeniti. Tako ćete moći raditi makeovere u domu koji neće iziskivati puno novca ni građevinskih radova, a stan će izgledati osvježeno. Ovo je dobar način i da interijer uvijek detaljima prati trendove i atraktivno izgleda', dodaje.

Miješanjem stilova dobit ćete slojevitiji i zanimljiviji životni prostor

Što se tiče stilova uređenja, Mikulec je otkrila nekoliko trendova na koje treba obratiti pozornost.

'Nameće se nekoliko stilova - klasika, art deco, mid century i industrijski. Sve su popularniji i boho i rustikalni stil koji donose prirodne tkanine, spontanost i toplinu u interijer. Kako ih je više u trendu, ovo je idealna prilika da miješate stilove, tako ćete dobiti slojevitiji i zanimljiviji životni prostor. Ovo je i izvrstan način da spriječite predvidivost ili monotoniju. Od materijala je apsolutni vladar i dalje baršun, a veliki nadolazeći trend je ratan. Od dekoracija su to ukrasne lajsne, poznate i kao štukature, tapete te replike antičkih bista', rekla je.

Ako planiramo adaptaciju, dizajnerica kaže da je i za nju bitno potražiti savjete stručnjaka.

'Kao i prilikom kupnje nekretnine, bitno je angažirati građevinara i statičara, ali i arhitekta. Iskusni stručnjaci velika su pomoć u tome. Bitno je ne preskakati korake - prvo treba napraviti plan, informirati se, savjetovati se sa stručnjacima i bdjeti nad svakom etapom adaptacije. Naravno, nikako ne kretati u adaptaciju bez okvirnog budžeta kojim raspolažete i informiranja o svim cijenama', dodaje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!