ULOŽITE U ZDRAVLJE

Za koju se organsku hranu isplati izdvojiti novac

28.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Odabir zdrave i kvalitetne hrane kao da nikada nije bio teži, a k tome je hrana općenito skuplja. Ako razmišljate za koje namirnice iz budžeta trebate izdvojiti novac, pročitajte ove preporuke

Definitivno spadaju na listu organske hrane za koju vrijedi izdvojiti novac, jer inače znaju imati i do 36 različitih vrsta pesticida. Američki Institut za hranu u jednom je istraživanju pronašao čak sedam vrsta kemikalija na samo jednoj jabuci, piše Real Simple. Ako kupujete jabuke koje nisu iz organskog uzgoja, obavezno ih gulite.

Dječja hrana

Organizam kod djece nije razvijen kao u odraslih pa su osjetljiviji. Stoga je svakako dobro uložiti novac u njihovu prehranu i kupovati organsko voće i povrće koje im dajete dok su maleni ili tek započinjete s dohranom. Mnoge trgovine drže i gotove kašice od namirnica iz organskog uzgoja.

Mlijeko i maslac

Kod ovih namirnica nije problem u njima samima, već u hrani koju dobivaju krave. Ako maslac i mlijeko nisu iz ekološke proizvodnje, to znači da su krave jele hranu koja je tretirana kemikalijama, a one se prenose u mlijeko. Usto, često se životinjama daju razni antibiotici kojih poslije ima i u mlijeku.

Odaberite kvalitetan maslac
Krastavci

U istraživanju 42 vrste povrća, krastavci su završili na drugom mjestu među namirnicama koje sadrže najveći broj kancerogenih tvari. Također su na 12. mjestu kao najzagađenija namirnica. Kao kod jabuka, vrijedi isto pravilo da krastavce obavezno gulite ako nisu iz organskog uzgoja.

Grožđe

Budući da ovo voće jako brzo dozrijeva, često se šprica pesticidima kako ga do berbe ne bi uništili razni kukci i napasnici. Ako već ne kupujete u ekotrgovinama, potražite grožđe s lokalnih područja i kupujte ga samo u sezoni.

Mahune

Možda ne biste vjerovali, ali u jednom američkom istraživanju na mahunama je otkriveno oko 60 različitih vrsta pesticida. Posebno obratite pažnju na to da uvijek birate svježe mahune umjesto konzerviranih i smrznutih. Ako ste veliki ljubitelj, radije ih kupite u sezoni pa blanširajte i zamrznite sami.

Špinat

Kao i većina povrća, špinat se tretira raznim pesticidima, a budući da ga ne možete oguliti i barem malo se zaštiti, pametnije je paziti gdje ga kupujete. Obavezno perite svaki list zasebno pod tekućom vodom.

Jagode

Naše domaće jagode ukusne su i sočne, ali ipak trebate pripaziti gdje ih kupujete. Nemojte zaboraviti da su one u velikim trgovačkim centrima vjerojatno uvezene i tretirane pa ih nabavite kod prodavača iz svoje okolice.