azelaična kiselina

Za blistav ten: Upoznajte moćan beauty proizvod koji prolazi ispod radara

03.12.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Azelaičnu kiselinu, koju hvale dermatolozi, itekako vrijedi isprobati kako biste se i sami uvjerili u njena moćna protuupalna svojstva i sposobnost ujednačavanja tena

Ako se nalazite u dugotrajnoj borbi s aknama, osjetljivom kožom i mrljama na licu, vjerojatno ste već isprobali razne serume i kreme koji obećavaju vidljive rezultate. Niacinamid te glikolna i salicilna kiselina dugo su smatrani najučinkovitijima, no tu je još jedan sastojak koji nepravedno prolazi nezamijećen - azelaična kiselina.

'To je prirodna dikarboksilna kiselina koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i ječma te životinjskim proizvodima', rekla je dr. Rebecca Thiede, dermatologinja koja učestalo preporučuje ovaj sastojak svojim pacijentima.

S obzirom na to da nije razvikana poput niacinamida, još uvijek ne postoji velik broj proizvoda u kojima ćete je pronaći, no najčešće je riječ o serumima i kremama.

Jačine njenog udjela variraju od 10 do 12 posto, dok proizvodi koji se dobivaju na recept mogu imati i 15 posto azelaične kiseline.

Azelaična kiselina pokazuje iznimnu učinkovitost u tretiranju različitih stanja kože, kao što su blage do umjerene akne, melazma i rozacea. Nedavna istraživanja čak sugeriraju da može pomoći i kod hidradenitis suppurative, alopecije, keratoze pilaris i psorijaze vulgaris.

Osim što je vrlo sigurna i nježna, s minimalnim nuspojavama, jedna je od rijetkih opcija koju mogu koristiti djeca te trudnice i dojilje.

Kako azelaična kiselina pomaže koži:

  • Smanjuje upalu: Neutralizira slobodne radikale koji uzrokuju upalu. Značajno umiruje kožu i pomaže u smanjenju crvenila.
  • Ujednačava ten: Smanjuje pigmentaciju inhibirajući enzim nazvan tirozinaza, koji dovodi do hiperpigmentacije ili tamnih mrlja na koži. Zbog toga je azelaična kiselina izvrsna za akne, ožiljke od akni te melazmu.
  • Bori se protiv akni: Uništava bakterije na koži koje uzrokuju akne tako što smanjuje aktivnost bakterija zbog svojih bakteriostatskih (ograničava proizvodnju bakterija) i baktericidnih svojstava (ubija bakterije).

Dr. Thiede napominje da iako azelaična kiselina može koristiti onima s blagim do umjerenim aknama, nije najbolja kao prva linija obrane kod cističnih akni, zbog kojih se vrijedi javiti dermatologu.

Iako je po svojstvima slična glikolnoj i salicilnoj kiselini, od njih se razlikuje na nekoliko načina. Prije svega, puno je nježnija za kožu.

'Azelaična kiselina je terapija prvog izbora za pacijente s melazmom kao svakodnevni tretman dok su glikolna i salicilna kiselina obično druga linija obrane i koriste se u obliku kemijskih pilinga svakih četiri do šest tjedana', istaknula je dermatologinja.

Nuspojave su rijetke

Kao blaža vrsta kiseline, obično ne izaziva ozbiljne nuspojave, ali moguće je iskusiti određenu iritaciju prilikom početka korištenja.

'Do 10 posto pacijenata može prijaviti svrbež, peckanje ili ljuštenje kože, što može trajati do četiri tjedna', rekla je dr. Thiede i dodala:

'Uvijek je važno nositi zaštitu od sunca kada izlazite, posebno dok koristite azelaičnu kiselinu. Stanja poput hiperpigmentacije od akni ili melazme mogu se pogoršati izlaganjem suncu, stoga ćete imati dodatne koristi ako zaštitite kožu i koristite ovaj proizvod.'

Kako koristiti azelaičnu kiselinu?

Korištenje azelaične kiseline može se prilagoditi različitim potrebama i kombinirati s drugim proizvodima i sastojcima poput hidroksi kiselina, retinoida, niacinamida, hijaluronske kiseline, benzoil peroksida te antioksidanta poput vitamina C.

'Međutim budite oprezni kad koristite azelaičnu kiselinu, hidroksi kiseline, benzoil peroksid i retinoide zajedno jer mogu iritirati i isušiti kožu', rekla je Thiede.

Obično se nanosi jednom ili dvaput dnevno na čistu i suhu kožu. Osobe s osjetljivom kožom mogu započeti s korištenjem jednom dnevno i prijeći na dvaput dnevno ako ne osjećaju iritaciju.

'Za najbolje rezultate nanesite količinu veličine graška ravnomjerno po koži nakon čišćenja. Zatim nanesite hidratantnu kremu i kremu za sunčanje sa SPF-om barem 30', rekla je Thiede i zaključila:

'Rezultati mogu varirati ovisno o stanju kože. Kod akni trebali biste primijetiti poboljšanja nakon jednog do dva mjeseca i maksimalan učinak nakon četiri mjeseca.'