dobar izbor

Vrtovi okrenuti na sjever poseban su izazov, no ove biljke će bez problema cvjetati u sjeni

17.03.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Vrtlarenje je uvijek, u većoj ili manjoj mjeri zahtjevno te donosi određene izazove. No, vrtovi okrenuti na sjever poseban su izazov. I dok oni okrenuti prema istoku i zapadu primaju barem nekoliko sati jutarnjeg ili popodnevnog sunca, područja na sjeveru gotovo su bez izravne sunčeve svjetlosti. To znači da morate odabrati biljke koje vole sjenu ili je barem toleriraju

Vrtovi okrenut prema sjeveru posebno su izazovni, a osim manja izravne sunčeve svjetlosti, ti su prostori često prilično suhi, što dodatno ograničava izbor biljaka za sadnju. Srećom, u gotovo svakoj kategoriji postoje prikladne biljke - šarene jednogodišnje biljke, cvjetnice, penjačice, pokrivači tla i grmovi - koje će prilično lijepo rasti i u izazovnim uvjetima koji vladaju u sjevernim vrtovima. Mnoge od ovih biljaka također će podnijeti malo sunca, što znači da ih možete uspješno saditi i u dijelove vrta okrenute prema istoku i zapadu.

Ovo je pet ukrasnih biljaka koje predstavljaju odličan izbor za izazovna sjenovita mjestima u vrtovima okrenuti prema sjeveru.

Nedirak

Sveprisutni nedirak jedna je od najpopularnijih biljaka za sjenovita mjesta zahvaljujući obilju boja i dugoj sezoni cvatnje. Nedirak se dobro snalazi u gotovo potpunoj sjeni, ali će podnijeti i umjerene sunčane uvjete, pod uvjetom da ga se redovito zalijeva. Dolazi u širokoj paleti boja, od bijele, crvene, ružičaste, ljubičaste pa do koraljne, narančaste i ljubičaste. Sjenovita mjesta odlično podnosi, pod uvjetom da mu priskrbite bogato, srednje vlažno i dobro drenirano tlo.

Trajnocvjetna begonija

Skupina biljaka iz roda Begonia poznata kao trajnocvjetna begonija u biljke s vlaknastim korijenom koje tvore gomile mesnatih, voštanih listova u rasponu od tamnozelene do brončane boje, s labavim grozdovima malih cvjetova koji cvjetaju tijekom cijele sezone. Male sorte narastu oko 15-20 cm, dok veće mogu doseći i 25-30 cm. Ova svestrana biljka uspijeva na punom suncu, kao i u polusjeni, a dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a može biti i dvobojna. Prilikom sadnje dobro razmaknite biljke e kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i spriječili gljivične probleme te osigurajte bogato, vlažno i dobro drenirano tlo.

Također je dobar izbor i njezin srodnik, gomoljasta begonija koje se izgledom poprilično razlikuju. Za razliku od trocvjetne begonija, gomoljasta ne podnosi puno sunca, ali golemi listovi i veliki neonski svijetli cvjetovi osvijetlit će sjenovite dijelove vrta kao nijedna druga cvjetnica.

Zimzelena liriopa

Dijelovi vrta okrenuti na sjever vrlo često su suhi, ali i sjenoviti. Ako se radi o dijelu vrta uz zid kuće, ograde ili terase, činjenica je da ti dijelovi mogu biti iznimno suhi jer nadstrešnice dodatno sprečavaju nakupljanje oborina. Idealne biljke za ova područja su one za koje se zna da se dobro snalaze u suhoj sjeni, a zimzelena liriopa je upravo takva biljka. Riječ je o travnatoj trajnici koja naraste 22 do 45 cm, a krase je mali cvjetovi koji se pojavljuju među lišćem od kolovoza do rujna. Dobro podnosi sjenovite uvjete, iako ima bolje rezultate ako ima više sunčeve svjetlosti. Treba ga pokositi u rano proljeće kako bi se potaknuo novi rast.

Hosta

Najvažnija biljka s lišćem za sjenovita područja je hosta. Mnoge vrste hosta su biljke niskog rasta koje predstavljaju savršen odabir za vrtove okrenute na sjevernu stranu. Premda nije poznata po cvijeću, sama raznolikost zelenih nijansi koje se nalaze na lišću različitih sorti čini hostu više od biljke koja pokriva tlo. Povećana sunčeva svjetlost može promijeniti boju listova nekih vrsta hosta, a one sa žutim lišćem obično su tolerantnije na sunce.

Hoste su iznimno jednostavne za uzgoj i njegu, iako mogu biti osjetljive na oštećenja nastala od stane puževa, osobito ako je tlo jako malčirano. Nove biljke mogu se jednostavno razmnožavati dijeljenjem korijenskih gruda.

Ukrasna dunja

Dobro i planski uređeni vrtovi uključuju barem jedan cvjetni grm ili malo stablo, a nema razloga da tako ne uredite i vrt okrenut prema sjeveru. Ukrasna dunja je nevjerojatno jednostavna za uzgoj, podnosi gotovo svako tlo. Dosiže visinu od 1,8 m do 3 metra, a izgleda kao gusti zaobljeni grm s bodljikavim stabljikama. Cvate od ožujka do travnja bijelim do grimiznim cvjetovima koji se pojavljuju prije otvaranja lišća. Listovi su crvenkasto-brončani kad su otvoreni, a sazrijevaju u tamnozelenu nijansu. Mali plodovi u jesen sazrijevaju sve do crvene boje i vrlo su privlačni.

Grmovi cvjetaju na starom drvetu, pa se svako obrezivanje treba obaviti odmah nakon završetka cvatnje, kako bi novo drvo imalo priliku sazrijeti za sljedeće proljeće.