zdravlje na tanjuru

Vrijeme roštilja se vratilo! A ovo je devet super savjeta za uživanje u obroku na otvorenom

12.04.2018 u 14:51

Bionic
Reading

Pred nama je sve više toplih i sunčanih dana s kojima dolazi i sve više aktivnosti na otvorenom. Jedna od najdražih velikom broju ljudi svakako je roštiljanje. Bilo da roštiljate u stanu, na balkonu, u vrtu ili obližnjem parku, za svaki objed na otvorenom vrijede ista pravila...

Proljeće je idealno vrijeme za pripremu obroka na otvorenom. Istina, sezona roštiljanja traje cijelu godinu, ali kao što godina počinje u siječnju, tako možemo reći da roštiljanje počinje u travnju, s prvim toplim vikendima. Kultura roštiljanja kod nas je jako razvijena pa tako skoro nema nijedne osobe koja barem jednom u životu nije probala obrok s drveta, ugljena ili, generalno, s 'rešetke'. Hrana pripremljena na roštilju jako je zdrava za organizam, a roštiljanje kao takvo savršen je oblik druženja s obitelji i prijateljima. A budete li se pridržavali barem nekih od ovih pravila, ovaj obrok pamtit će svi - zbog ukusne hrane i sigurne zabave.

1. Izaberite niskokaloričnu hranu

Ako ne želite imati problema sa zdravljem i tjelesnom težinom, na roštilju pecite piletinu, puretinu ili ribu. S peradi prethodno odstranite kožicu, a ribu obavezno isperite (i svakako je prije roštiljanja držite na hladnom). Namirnice marinirajte dan prije izleta i vaši gosti i ukućani neće poželjeti crveno meso. Za još veće iznenađenje poigrajte se pa meso pecite zamotano u foliji ili ga poslužite u pecivu s povrćem. Ako ne možete bez svinjetine ili teletine, potrudite se kupiti meso s manje masnoće. Dakle, šnicla, a ne kobasica!

2. Pa još malo o marinadi...

Na sam spomen marinade većina će pomisliti na ulje i sol. Istina je daleko od toga. Najprije ćemo istaknuti da sa solju nikako ne pretjerujete. Nije zdravo, a uništit će i okus hrane. Što onda staviti? Samo malo ulja (najbolje je maslinovo) te kombinaciju omiljenih vam začina - mediteranski, čili, češnjak, papar, malo crvene paprike, ružmarin, peršin... ne možete pogriješiti, možete samo smisliti nešto novo što će se prepričavati na budućim zabavama. Stoga, skupite hrabrosti i igrajte se zdravim kombinacijama.

3. Zauzdajte se i mislite zeleno!

Ako cijeli tjedan pazite što jedete i pijete, neka vikend bude samo malo opušteniji od toga. Ne pretjerujte prejedanjem, radije pojedite više manjih obroka kroz dan. Roštilj je savršen za to - lagano pecite i grickajte. I ne zaboravite na povrće - meso je odlično, ali nije jedina namirnica na svijetu. Povrće na roštilju može biti savršen i cjelovit obrok za vas, a razveselit će i vegetarijance među vama.

4. Riječ, dvije o povrću...

Jeste li ikad probali roštiljati gljive punjene s malo margarina i začina ili paprike napunjene vrhnjem? Ražnjiće od tikvice, paprike, luka i rajčica? Niste? Ne znate što ste propustili... Na roštiljski meni svakako uvrstite boje - povrće i voće jako se dobro sljubljuju s mesom pa ih slobodno bacite na dim. Možete peći na roštilju na ugljen, pelete, na drva, na struju ili plin... Ne postoje pravi i krivi roštilj za ukusan i zdrav povrtno-voćni prilog. Mljac!

5. Još jedan povrtni detalj

Salate držite podalje od roštilja! Ne, ne mislimo da ih ne trebate jesti, ali neka budu svježe. U veliku zdjelu ubacite zelenu salatu, svježu rajčicu, papriku, luk i krastavac te sve začinite s malo, malo maslinova ulja. Na vrh dodajte chia ili sjemenke lana i poslužite gostima. Ako niste od povrća, napravite klasičnu krumpirovu salatu u tri koraka: 1. skuhajte i izrežite krumpir; 2. dodajte mu svježi luk; 3. stavite malo octa ili limuna i, voilà!, imate sve potrebno za uživanciju.

6. A što s kruhom?

Birajte onaj od cjelovitih žitarica pa ga malko prepržite na rešetkama. Nemojte ga posebno mastiti, kruh će i tako pokupiti sve sokove hrane s roštilja. Ako to želite izbjeći, onda najprije pecite kruh, a tek potom meso i povrće. Kasnije ga možete samo podgrijati... Na roštilju se može peći i pecivo za burgere pa razmislite i o tome i razveselite mališane.

7. Trebamo li nešto slatko?

Paaaa, da! Voćna salata idealan je desert koji se neće pokvariti, rastopiti, a neće ugroziti ni vaše zdravlje i liniju. Voće, rekli smo, može biti svježe ili pečeno. Ako poželite probati nešto novo, stavite nekoliko kriški jabuke na roštilj pa ih poslije prelijte medom ili javorovim sirupom. Nećete požaliti.

8. Voda, voda i samo voda

Što god jeli ili pili, ne zaboravite piti i vodu. Hidracija tijela jako je bitna, posebno na suncu - i to kad puno jedete, pijete, skačete... Ako smo fizički aktivni i jako se naprežemo te nam je vruće, gubitak vode znojenjem mnogo je veći. Alkohol i zaslađena pića također ne pomažu jer mogu izazvati veći gubitak vode. Stoga pijte!

9. Čistoća je pola zdravlja!

Sve nabrojano služi uživanju i zabavi, no postoji i jedan manje zabavan dio, a to je čišćenje roštilja. Prije pečenja, a i poslije svaki roštilj mora se temeljito izribati. Ako želite zdravu i ukusnu hranu, prije početka pečenja najprije četkom za roštilj zgulite ostatke prošle zabave, a potom ga operite vodom i deterdžentom. Dobro isperite i posušite te stavite na vatru. Velika temperatura dodatno će ukloniti sve ono što ne želimo u svojem organizmu i na hrani. Opremu za čišćenje te upute za održavanje roštilja potražite u specijaliziranim dućanima. Ne preporučuje se da sami smišljate načine čišćenja jer neadekvatnim održavanjem možete zauvijek uništiti roštilj.

  • +13
Kako pravilno ispeći povrće na roštilju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia