lijepa i korisna

Puno više od lijepog ukrasa: Sanseverija ili svekrvin jezik dom čini čišćim i zdravijim, a zbog ove biljke spavat ćete puno bolje

02.03.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Sobne biljke su vrlo lijep i svjež ukras u domu, a jedna od najpopularnijih zelenih ljepotica, svekrvin jezik ili sabljica ima i vrlo korisna svojstva. Prema tvrdnjama znanstvenika, ova lijepa biljka oštrog imena krije tajnu dobrog noćnog sna

Pitanjem kako se dobro noću naspavati bave se mnogi, od liječnika do dizajnera interijera. Od rasporeda namještaja u prostoriji do odabira prave boje - stvaranje savršenog okruženja za spavanje ima brojne čimbenike. Međutim, neke od promjena koje rezultiraju kvalitetnim noćnim snom ne moraju biti velike.

Ako se pitate kako se noću bolje naspavati, znanstvenici imaju zanimljivo saznanje. Naime, otkriveno je kako bi u tom cilju biljka zvana svekrvin jezik ili sanseverija mogla biti koristan dodatak u spavaćoj sobi. Ova biljka, poznata i pod imenom sabljica donosi niz prednosti koje će vaš prostor učiniti čišćim, ali vam pomoći i da prespavate cijelu noć.

Kako biljka svekrvin jezik pomaže da se bolje naspavate?

'Dok je većina kućnih biljaka dobra za okoliš i kvalitetu zraka, biljka svekrvin jezik posebno je dobra za postavljanje u spavaću sobu kako biste lakše zaspali', objašnjava Steve Payne, stručnjak za spavanje iz Sleep and Snoozea.

Svekrvin jezik djeluje kao pročišćivač zraka

Ova odlična kućna biljka prirodni je pročišćivač zraka koji emitira kisik noću, što znači da ćete bolje spavati, i dulje spavati. Također je vrlo učinkovita po pitanju uklanjanja štetnih kemikalija iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen, toluen, benzen i formaldehid. To su kemikalije koje se često nalaze u svakodnevnim aerosolima (kao što je lak za kosu) i koje se lako mogu zadržati u prostoriji u kojoj spavate i, posljedično, utjecati na noćno disanje.

Craig Miller, suosnivač tvrtke Academia Labs LLC, također preporučuje postavljanje ove biljke u spavaću sobu. 'Svekrvin jezik obavlja CAM fotosintezu, odnosno put fiksacije ugljika, što znači da skuplja nakupljeni ugljični dioksid u prostoriji, i to osobito noću', objašnjava Craig te dodaje kako sabljica s druge strane proizvodi kisik koji, između ostalog, poboljšava san.

Svekrvin izgled apsorbira zračenje

Uz apsorpciju štetnih kemikalija u aerosolima, svekrvin jezik također uklanjaju priličnu količinu zračenja iz kućanskih aparata, uključujući mobitel i televizor. ' Stavljanje ove biljke u spavaću sobu općenito je korisno za vaše zdravlje što onda dovodi do bolje kvalitete sna', kaže Craig Miller.

Stoga, ako ste već pronašli savršen madrac i jastuk, slijedeći korak koji će vašu spavaću sobu učiniti oazom spavanja i odmora je nabavka savršene biljke. Obzirom na dokazane učinke, vrijedi pokušati.