ZA VRT IZ SNOVA

Posadite ih i uživajte u bajkovitom prizoru: Ove biljke najbolje se slažu s ružama

01.03.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Ruže, same po sebi, predstavljaju lijepi prizor u vrtu, no posadite li ih s biljkama koje nadopunjuju njihov oblik i teksturu, vaš vrt izgledat će posebnije

Postoji mnoštvo trajnica i jednogodišnjih biljki koje možete dodati svom ružičnjaku, no važno je uzeti u obzir potrebe svake biljke, preferirane uvjete rasta i klimu. Ruže zahtijevaju izravnu sunčevu svjetlost i dobro drenirano tlo, stoga odaberite biljke koje odgovaraju tim uvjetima i pazite da ih od ruža razmaknete najmanje metar.

Agastache ili veliki izop (Agastache Foeniculum)

Ova višegodišnja biljka s kratkim ljubičastim cvjetnim klasovima i aromatičnim zelenim lišćem grmolikog je rasta i u vrtu čini lijepi kontrast s grmolikim vrstama ruža. Izop anisa dolazi u brojnim bojama, osim u plavoj.

Zvončić (Campanula)

Bilo da odaberete visoku vrstu zvončića ili onu koja se širi po tlu, većina cvjeta više puta tijekom ljeta, ispunjavajući vrt kada vaše ruže miruju.

Mačja metvica (Nepeta Cantaria)

Ova poznata biljka pravi je klasik u paru s ružama. Njezini plavi cvjetovi skrivat će stabljike ruže, a nakon što ju obrežete nakon cvatnje iznova će cvjetati.

Tamnoljubičasta baptisija

Jedan od najljepših plavih cvjetova koje možete uzgajati i jedna od rijetkih biljaka čiji cvjetovi mogu nadmašiti ruže. Baptisija raste samo jednom u sezoni, ali dugo. Kad cvjetovi nestanu, ostaje prekrasno plavo-zeleno lišće nalik grašku i fascinantne sjemenke koje zveckaju dok se suše.

Visoki plamenac (Phlox)

Phlox je starinski cvijet koji se s vremenom uvelike poboljšao. Nove sorte su daleko manje sklone gljivičnim oboljenjima. Visoki cvjetovi tvore guste nakupine koje će vaše ruže obložiti bujnim lišćem.

Globus čičak (Echinops)

Ne možete dobiti veći kontrast s ružama od cvjetova čička Echinopsa. Njihova čelično plava boja posebno dobro pristaje uz ružičaste, koraljne i žute ružine pupoljke.

Iglica (Geranium)

Otporne geranije dugo su bile prvi izbor za sadnju ispod ruža. Ova niska biljka stvara živi pokrov, štiteći korijenje ruža i nadopunjujući ga svojim svojim cvjetovima u nijansama bijele, ružičaste i plave.

Dubačac (Teucrium)

Ova nedovoljno korištena biljka stvara gusti tepih koji će vam uvelike pomoći u smanjenju plijevljenja. Listovi su debeli i ostaju privlačni dugo nakon što ružičasti cvjetovi izblijede. Germander cvjeta rano u sezoni kada se ruže tek bude.

Vrkuta (Gospin plašt, lat. alchemilla vulgaris)

Vrkuta ili Gospin plašt podrijetlom je iz Velike Britanije i kontinentalne Europe. U lipnju i srpnju njezini cvjetovi i listovi u najboljem su izdanju.

Lavanda

Ova mediteranska biljka očaravajućeg mirisa i prekrasnih ljubičastih cvjetova svakom vrtu darovat će poseban štih, pa tako i ružičnjaku.