zimzelene cvjetnice

Biljke koje ukrašavaju vrt cijele godine: U proljeće i ljeto oduševljavaju cvjetovima, a zimi zadržavaju prekrasno lišće

26.02.2022 u 20:25

Bionic
Reading

Zimzelene cvjetnice predstavljaju najbolje od oba svijeta. Mnogi vrtlari priželjkuju biljke s lijepim cvjetovima, baš kao što mnogi priželjkuju primjerke sa zimzelenim lišćem. Ako želite da vaš vrt izgleda prekrasno u svako doba godine, ovo su sorte na koje se svakako isplati obratiti pažnju

Prekasni i raskošni cvjetovi u vrtu će kreirati zapanjujuće prizore, ukrašavajući krajolik bojama čitavo proljeće i ljeto. S druge strane zimzeleno cvijeće nudi ljepotu postojanosti cijele godine, omogućavajući da vaš vrt izgleda uređeno i lijepo u baš svakom godišnjem dobu.

Naravno, uvijek postoji opcija uzgajati zimzelene sorte odvojeno od cvjetnica, no u malim vrtovima teško da će biti dovoljno mjesta za oboje. U tom slučaju svakako u obzir valja uzeti zimzelene cvjetnice jer izgledaju prekrasno cijele godine.

Rododendron

Cvjetovi rododendrona mogu biti u različitim bojama, uključujući boju lavande, bijelu, ružičastu i crvenkastu nijansu. Njegovi zimzeleni listovi cijene se gotovo jednako kao i lijepi cvjetovi, a mogu biti i poprilično veliki. Uzgajajte ga na direktnom svjetlu ili u djelomičnoj sjeni i uživajte u ljepoti.

Grmlje azaleje

Rododendronov bliski rođak, grm azaleje Stewartstonia, prekrasan je ukras vrta. Ova veličanstvena biljka ukrašava ga na čak tri načina tijekom tri godišnja doba: crveno cvijeće u proljeće, crveno lišće u jesen i zimzeleno lišće u zimskim mjesecima.

Kalmija

Gorski lovor, ljekoviti zimzeleni grm iz porodice vrjesovki, predstavlja veličanstven ukras, a njegovo lišće oduševljava svojom ljepotom. Zbog toga se nerijetko koristi za izradu vijenaca, girlandi, božićnih ukrasa itd. No cvjetovi su mu jednako veličanstveni, a pojavljuju se u velikim grozdovima u kasno proljeće. Pupoljci neobičnog oblika tamnije su boje od otvorenih cvjetova, često bijelih ili svijetloružičastih. Posadite ga u kutku dvorišta u kojem ima puno svjetlosti i uživajte u pogledu.

Vatreni grm

Pieris japonica je grm koji cvate u rano proljeće. Njegovo novo lišće obojeno je nijansom narančastobrončane boje. Razvijene su i sorte koje imaju nove listove svijetlocrvene boje, a obično u nazivu sadrže riječi kao što su 'vatra' i 'crveno'. Čak i tijekom zime Pieris japonica ukrašava vrt crvenim cvjetnim pupoljcima koji, prije nego što se otvore, postaju viseći grozdovi bijelih cvjetova. Uzgajajte ga u djelomičnoj sjeni, u kojoj lako može premašiti i visinu od dva metra.

Crnjuša

Erica carnea i njezin hibrid, Erica x darleyensis Mediterranean Pink, mali su zimzeleni grmovi koji mjesecima ukrašavaju okoliš ružičastim cvijećem. No trik je u tome da se ti cvjetovi zapravo sastoje od dugotrajnih čašica, a ne od kratkotrajnih latica. Zimi, kada ništa drugo ne cvjeta, počastite se njihovom ljepotom i nimalo vam neće smetati ta 'prevara'. Crnjuša pripada zimzelenom rodu Erica, baš kao i rododendron, kalmija i vatreni grm. No u usporedbi s ostala tri, listovi crnjuše prilično su igličasti.

Kineski loropetalum

Naziva se još cvijet kineske resice i cvijet trake, a riječ je o malom grmu zimzelenog lišća, čija je navika širenja prilično zaobljena. Cvjetovi su najčešće bijeli ili bjelkasti, no tu je i sorta rubrum s crvenkastim ili ružičastim cvjetovima i zimzelenim lišćem bordo boje te zakrivljenim granama. Dobar je izbor za zimzelenu cvjetnicu u području u kojem zime nisu izrazito oštre i hladne.

Mali zimzelen

Mali zimzelen je zeljasta biljka iz porodice Apocynaceae, a plavih je cvjetova i stalno zelenih listova. Iako su plavi cvjetovi jako lijepi, ovaj puzavac najviše je cijenjen zbog širokolisnih zimzelenih listova koji uvijek lijepo izgledaju te predstavljaju sjajan pokrov za tlo.

Puzavi jastučasti plamenac

Baš kao i mali zimzelen, Phlox subulata ili puzavi floks zimzeleni je cvjetni pokrivač tla. No dok se mali zimzelen može uzgajati u sjeni, ova biljka treba puno sunca. Krase je sićušni listovi nalik iglicama, a uzgaja se više zbog svoje izvanredne boje i broja cvjetova, zbog čega je popularnija od srodne, ali jednostavnije Phlox stolonifere. Cvjetovi mogu biti crveni, ružičasti, bijeli, plavi, ljubičasti, boje lavande ili dvobojni.

Zimzelena ognjica

Iberis sempervirens, zimzelena kandijatura ili višegodišnja kandira, vrsta je cvjetnica u obitelji Brassicaceae. Tehnički je grm, no većina vrtlara tretira je kao trajnicu, a često se koristi kao ukrasni vrtni grm zahvaljujući lijepim cvjetićima. Dobila je taj naziv jer mnogi pripadnici njenog roda potječu s Iberskog poluotoka na jugozapadu Europe. Cvjetovi su bijeli, s nijansama boje lavande. Svakako je obrežite kako biste zadržali novo zimzeleno lišće jer ono izgleda bolje od starijih listova.

Korizmena ruža

Helleborus orientalis je trajnica sa sjajnim zimzelenim listovima. Slično kao kod crnjuše, cvjetovi su joj zapravo čašice i mjesecima cvatu. Cvijeće dolazi u raznim bojama, uključujući ljubičastu, ružičastu, žutu, zelenu, plavu, lavandu i crvenu. No i samo lišće ove ranoproljetne biljke vrlo je lijepo te predstavlja sjajan ukras u vrtu.