SLATKI ZALOGAJI

Vrijeme je da probate tortu snova

07.01.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Torta snova krije dvije neodoljive kreme

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

3 jaja
2 žlice vode
10 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
9 dag brašna
1 žličica praška za pecivo (ravna)
10 dag mljevenih badema

Krema od šljiva:
50 dag svježih ili smrznutih šljiva
4 dag šećera
sok od 1 naranče
naribana korica od ½ limuna
½ štapića cimeta
1 dag gustina

Krema od mascarponea:
20 dag mascarponea
30 dag slatkog vrhnja za šlag
4 dag šećera u prahu

Za ukrašavanje:
15 dag mascarpone sira
35 dag slatkog vrhnja za šlag
2 dag šećera u prahu
7 dag čokolade za kuhanje
oko 25 dag waffel-rolica
čokolada (po želji)

Priprema

Pećnicu zagrijati na 175°C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

Tijesto: žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke s dvije žlice vode čvrsto izraditi. Šećer, vanilin šećer i sol lagano sipati na bjelanjke, neprestano miješajući. Žumanjke jedan po jedan dodavati i nastaviti miješati. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i prosijati.

Mješavinu brašna i mljevene bademe dodati smjesi i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći oko 25 minuta. Pečeni biskvit ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Hladan biskvit jednom vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti. Donji biskvit staviti na tanjur i oko njega položiti rub kalupa.

Krema od šljiva: svježe šljive oprati, prepoloviti i očistiti od koštica. Šljive, šećer, sok od jedne naranče, koricu od ½ limuna i ½ štapića cimeta na štednjaku zakuhati i pustiti oko dvije minute da kuha. Skloniti i ostaviti da se hladi. Cimet odstraniti, a šljive staviti u cjedilo i pustiti da se ocijede. Pritom sok uhvatiti i 125 ml odvojiti. Dodati vode ako malo nedostaje!

Tri žlice soka odvojiti i izmiješati s gustinom. Ostatak uhvaćenog soka zakuhati, dodati gustin, pustiti da zakuha, dodati šljive i izmiješati. Ostaviti da se ohladi.

Krema od mascarponea: mascarpone zajedno sa slatkim vrhnjem i šećerom čvrsto izraditi. S ½ kreme premazati biskvit, zatim ohlađenu kremu od šljiva istresti i izravnati. Ostatkom mascarpone kreme prekriti kremu od šljiva te biskvit položiti. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi.

Za ukrašavanje:
mascarpone, 17 dag slatkog vrhnja i šećer čvrsto izraditi. Ostatak vrhnja zagrijati, čokoladu otopiti i ostaviti u hladnjaku da se hladi. Hladno čokoladno vrhnje čvrsto izraditi i staviti u špricu za kreme. S mascarpone kremom tortu izvana premazati. Waffel-rolice nožem (s pilicom) rezati u visini torte te slagati jednu do druge. Tortu ukrasiti čokoladnim šlagom, šljivama, ostatkom rolica i čokoladom.