Moonshine Guerilla Distillery

Vrhunski gin dolazi iz Zagorja: Mala obiteljska destilerija iz Oroslavja ima tri gina nagrađena zlatnim i srebrnim medaljama

26.01.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Premda se iza gina krije duga povijest, ovo piće doživjelo je rapidnu popularnost posljednjih nekoliko godina. Naime, upravo je čaša ohlađenog gina jedno od omiljenih pića u ljetnim mjesecima, a prema svemu sudeći u ovom ukusnom, alkoholnom piću uživat ćemo i ovog ljeta. Sada pak, u potrazi za kvalitetnim ginom ne moramo ići daleko jer vrhunski gin dolazi ravno - iz Zagorja

Gin je danas jedno od najpopularnijih pića, a u čaši finog gina mnogi vole uživati sa stilom – servirano u visokoj čaši, sa slamkom i uz dodatak finih začina.

Zahvaljujući činjenici da se sjajno slaže i kombinira s različitim drugim pićima, začinima i aromama učinilo ga je posebno traženim pićem, posebice u ljetnim mjesecima. Glavna aroma gina je borovica, po kojoj je gin i dobio ime. Ulje borovice zbog svojih se ljekovitih svojstava stoljećima miješalo s alkoholom, no gin kakav danas poznajemo potječe od nizozemskog jakog alkoholnog pića genevera (od latinskog juniperus što znači borovica), a Engleskom se proširio u 17. stoljeću zahvaljujući vojnicima.

Tijekom 20. stoljeća gin postaje popularan kao baza brojnih koktela, a veliki popularnost posebno bilježi posljednjih nekoliko godina zahvaljujući pojavi craft destilerija i raznim inovacijama u proizvodnji. Taj trend je zahvatio u Hrvatsku, a dok mnogi uživaju u ohlađenom ginu na kakvoj lijepo terasi, Zagorci, točnije mala obiteljska destilerija iz Oroslavja odlučila je proizvesti gin sa svojim potpisom.

Postavilo se pitanje: Mogu li Zagorci napraviti vrhunski gin? Odgovor je da, ali ne jedan nego tri! Naime, Moonshine Guerilla Distillery, mala obiteljska destilerija iz Oroslavja, okušala se upravo u tome i postigla zavidan rezultat. Poslali su svoja tri gina na najutjecajnije svjetsko natjecanje World Gin Awards 2022 i prijavili ih u tri različite kategorije natjecanja.

Na natjecanju, koje je održao u ovog mjeseca u Engleskoj, domovini modernog gina kakav danas poznajemo, ocjenjivanje je provedeno blind testing metodom. Sva tri prijavljena Moonshine Guerilla Distillery gina osvojila su nagradu. Dry Hill Berry Gin dobio je zlatnu medalju i naslov najboljeg hrvatskog gina u kategoriji Gin modernog stila (Contemporary Style Gin). Blue Mariner Gin je dobio zlatnu medalju i naslov najboljeg hrvatskog gina u kategoriji Mornaričkog gina, odnosno gina mornaričke jačine (Navy Gin), u kategoriji u kojoj natjecateljski gin mora imati najmanje 56 posti alkohola. I na kraju, srebrnu medalju je pripla Good Night Oak Gin u kategoriji gina dozrijevanog u drvetu (Matured Gin).

Ovakvim sjajnim rezultatima mala destilerija iz Zagorja, kao destilerija sa najviše nagrađenih ginova, svrstala se u sam svjetski vrh proizvođača ginova.

Natjecanje se nastavlja, a u drugom krugu natjecanja Dry Hill Berry Gin i Blue Mariner Gin konkurirati će za naslov World's Best Gin, svaki u svojoj kategoriji. A za rezultate morat ćemo se strpjeti još mjesec dana. Naime, rezultati drugog kruga natjecanja biti će objavljeni 24. veljače 2022.