BRIGA O CRIJEVIMA

Okidač za žgaravicu i bolove u trbuhu: Ovo su namirnice koje mogu uzrokovati probleme sa želucem

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 03.06.2021 23:44
  • Objavljeno 03.06.2021 u 23:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrana nas opskrbljuje hranjivim tvarima, daje nam energiju i može nam pomoći u očuvanju zdravlja, ali ove blagodati ne vrijede za svu hranu. Određene namirnice mogu uzrokovati zdravstvene probleme, upale i trošiti energiju, a konzumiranje većih količina može opteretiti i jedan od glavnih organa u procesu probave – želudac

Mnoge prerađene namirnice savršen su spoj nezdravih sastojaka koji mogu izazvati iritaciju, pogoršati situaciju s postojećim želučanim problemima ili uzrokovati neke nove.

Situaciju čini još složenijom činjenica da neke namirnice jednima mogu pružati nevjerojatne blagodati, ali možda neće biti tako korisne drugima. Kod nekih zdravstvenih tegoba povezanih sa želucem, poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili sindroma iritabilnog crijeva (IBS), spojevi i hranjivi sastojci iz određene zdrave hrane mogu iritirati želudac i izazvati nadraženost, upalu i nelagodu.

Dok god su vam crijeva zdrava, većina hrane koju jedete u normalnim količinama neće ih nadražiti, ali stoga je važno brinuti se o njima jer su važna za cjelokupno zdravlje. Brigom da vam probavni sustav funkcionira u najboljem izdanju pružate svom tijelu mogućnost da preradi hranu i osigura vam hranjive sastojke i potrebnu energiju. Doznajte nešto o uobičajenoj hrani koja vam može uzrokovati probavne probleme.

Rafinirani ugljikohidrati

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: jean-paul chassenet / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednostavni ugljikohidrati u jednostavnim žitaricama i visoko prerađenoj hrani poput čipsa, bijelog kruha i gaziranih sokova mogu uzrokovati napuhnutost, plinove i grčeve. No izbor ove loše hrane uzrokuje i upale koje možda nećete osjetiti. Mikrobi u crijevima vole slatku hranu pa im se stvaraju uvjeti za razmnožavanje zbog kojih će nadvladati dobre mikrobe. To uzrokuje upalu crijeva, što mogu rezultirati tužnim i tjeskobnim raspoloženjem.

Juha, šunka i ostala hrana s puno soli

Sendvič sa šunkom sadrži preko 1.117 miligrama natrija, a preporučena dnevna doza je 2.300 miligrama. Poznato je da prehrana s visokim udjelom soli šteti sluznici želuca, povećava rizik od čira, pa čak i raka želuca.

Jogurt sa smanjenim udjelom masti

Znamo svi da ljudi koji pate od intolerancije na laktozu mogu iritirati želudac konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda poput sira i jogurta, a jednako mu tako smeta i visok udio šećera u nekim jogurtima. Šalica jogurta sa smanjenim udjelom masnoće može sadržavati više od šest žličica ili 24 grama šećera. Toliko o zdravom međuobroku!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Digifoodstock / Profimedia

Pretjeran unos šećera može uzrokovati akutne probleme poput nadutosti, zatvora, sindroma iritabilnog crijeva i proljeva, a pokazalo se i da prehrana bogata šećerom ima potencijal smanjiti mikrobnu bioraznolikost u crijevima nakon samo jednog tjedna. Gubitak mikrobne raznolikosti u crijevnoj mikrobioti povezan je s većinom bolesti koje pogađaju ljude u zapadnim zemljama, poput upalne bolesti crijeva, pretilosti, raka i autizma, navodi se u izvještaju 'Utjecaji crijevnih bakterija na ljudsko zdravlje i bolesti', objavljenom u časopisu International Journal of Molecular Sciences.

Pikantna hrana

Jače začinjena hrana može koristiti zdravlju sve dok ne izaziva proljev s pečenjem. Iako studija objavljena u časopisu BJM bilježi da su ispitanici koji su gotovo svakodnevno jeli začinjenu hranu imali 14 posto manju ukupnu smrtnost u usporedbi s onima koji su rijetko jeli čili papričice, drugo istraživanje objavljeno u časopisu Neurogastroenterology & Motility sugerira da jače začinjena hrana, a osobito ako ste mlađi i ženskog spola, uzrokuje češće neugodne gastrointestinalne simptome. Hrana koja sadrži kapsaicin, sastojak koji čiliju daje izrazitu ljutinu, može nadražiti sluznicu želuca, što izaziva mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev s pečenjem.

Pržena hrana, sok od naranče, kava, alkohol...

Popis namirnica koje mogu nadražiti želudac i pogoršati situaciju s gastritisom dugačak je i raznolik. Kofein u kavi nadražuje sluznicu želuca, ali i inače zdravija, ali kisela hrana, poput agruma i soka od naranče ili rajčice, može nadražiti sluznicu želuca. Ostale namirnice na dugom popisu s potencijalno nadražujućim sastojcima su pržena hrana, mliječni proizvodi, gazirana pića, masna hrana, čokolada i alkohol. Sve što je prženo u dubokoj masnoći, poput pomfrita ili pilećih kuglica (chicken nuggets), može biti okidač za žgaravicu ili refluks kiseline.

FODMAP ugljikohidrati

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Kod ljudi koji su osjetljivi na njih, a posebno onih koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, ovi ugljikohidrati mogu uzrokovati plinove i napuhnutost. FODMAP je kratica od 'fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli', a odnosi se na šećere kratkog lanca koje tanko crijevo slabo apsorbira. Brojne cjelovite žitarice, voće i povrće sadrže ove spojeve pa dijeta s niskim udjelom FODMAP-a može prilično ograničavati hranjive namirnice koje trebamo. Ova dijeta izbacuje brojnu hranu iz prehrane na nekoliko tjedana, a jedna po jedna namirnica vraća se kako bi se utvrdilo koja hrana uzrokuje probleme. Neki od najčešćih spojeva FODMAP-a su fruktoza (koja se nalazi u voću, povrću i dodanim šećerima poput konzumnog šećera i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze), laktoza (mlijeko i drugi mliječni proizvodi, fruktani (žitarice poput pšenice i ječma), galaktani (mahunarke) i polioli (u zaslađivačima poput sorbitola i ksilitola, kao i u voću i povrću). Kako je FODMAP vrlo ograničavajuća dijeta, preporučljivo ju je provoditi uz nadzor stručnjaka.

Umjetna sladila

Iako su odobrena od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), umjetna sladila poput sukraloze (E955) i aspartama koja se nalaze u 'dijetalnoj' hrani poput gaziranih pića i slatkiša bez šećera mogu prouzročiti neravnotežu mikrobioma u crijevima. U studiji iz 2018. godine istraživači su otkrili da bakterije u probavnom sustavu postaju otrovne kad su izložene koncentracijama od samo miligrama po mililitru umjetnih zaslađivača. 'Ovo je dodatni dokaz da konzumacija umjetnih zaslađivača negativno utječe na mikrobiološku aktivnost crijeva, što može uzrokovati širok spektar zdravstvenih problema', rekao je dr. Ariel Kushmaro, jedan od glavnih autora studije. 'Rezultati ove studije mogli bi pomoći u razumijevanju relativne toksičnosti umjetnih zaslađivača i potencijala negativnih učinaka na crijevnu mikrobnu zajednicu, kao i na okoliš.'

Energetski napici

Energetska pića sadrže kofein i druge stimulanse te vitamin B3 topiv u vodi, poznat kao niacin. Pokazalo se da visok udio kofeina i niacina u tim pićima, uz ostale simptome, uzrokuje želučanu nervozu i mučninu. Iako je rizik od toksičnosti niacina nizak, nije nemoguć, pa da ga ne biste konzumirali u prekomjernim količinama, provjerite na deklaraciji koliko preporučene dnevne doze sadrže ta energetska pića. Znakovi trovanja niacinom uključuju crvenilo, vrtoglavicu, nizak krvni tlak, umor, glavobolju, želučanu nervozu, zamućen vid i upalu jetre.

Zašećerene žitarice

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Žitarice koje nisu iz organskog uzgoja, a često se koriste u zašećerenim varijantama na tržištu, sadrže herbicide poput glifosata, koji mogu naštetiti biomu crijeva (populacija korisnih bakterija). Neravnoteža crijevnih bakterija može biti okidač raznim bolestima, od gastrointestinalnih problema do bolesti poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, raka i depresije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!