TVRDE ZNANSTVENICI

Vožnja biciklom najčešći je uzročnik srčanog udara

24.02.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Premda se vožnja biciklom smatra odličnom za zdravlje, vožnja u prirodi ili po gradu su sasvim različite, a znanstvenici su otkrili da je jedan o najvećih okidača nastanka srčanog udara upravo bicikliranje po gradskoj gužvi do radnog mjesta

Prema najnovijem istraživanju, na vrhu liste čimbenika koji povećavaju šanse za srčani udar upravo je vrijeme provedeno u

gradskoj prometnoj gužvi kao vozač, putnik ili biciklist, i to upravo zbog velikog stresa i izloženosti zagađenju koje vlada u gradskoj vrevi.

Kako tvrde znanstvenici, upravo biciklisti koji sudjeluju u prometu u najvećoj su opasnosti od srčanog udara jer su, za razliku od vozača i putnika, najviše izloženi zagađenosti. Osim toga, vožnja bicikla je ujedno i vježbanje koje je drugi po redu okidač uzročnika srčanog udara.

Uzročnika srčanog udara ima mnogo, a znanstvenici su ih u The Lancet medical journal online rangirali prema učestalosti kojom izazivaju probleme sa srcem. Tako je upravo promet odgovoran za 7,4 posto srčanih udara, dok je fizički napor povod za 6,2 posto srčanih udara.

Zagađenje u gradovima krivo je za između pet i sedam posto srčanih udara, a prekomjerna konzumacija alkohola i kave izaziva srčani udar u pet posto slučajeva. U ostale rizične elemente ubrojene su negativne emocije sa 3,9 posto, ljutnja 3,1 posto, masna i začinjena hrana 2,7 posto, pozitivne emocije 2,4 posto te seksualna aktivnost sa 2,2 posto.