HAK UPOZORAVA

Vozači, oprez! Počinje školska godina

30.08.2010 u 13:37

Bionic
Reading

U povodu početka nove školske godine, Hrvatski autoklub (HAK) pozvao je danas vozače da voze opreznije, s obzirom da će se u prometu naći i velik broj školaraca, među kojima i oko 45 tisuća prvašića

HAK upozorava da se u blizini škola može očekivati više neopreznog pretrčavanja ceste ili iskakanja djece pred vozila te bi vozači trebali poštivati ograničenja brzine, voziti tako da uvijek mogu stati, voditi računa da djeca mogu naglo istrčati na kolnik i da ih je teže uočiti ako su uz prometnicu i parkirana vozila.

Vozači bi trebali pripaziti i na semaforu, s obzirom da se može dogoditi da dijete nekada malo i zakasni te počne prelaziti na crveno svjetlo. Ta se upozorenja osobito odnose na mlade vozače.

One koji voze djecu u školu podsjeća se da djeci nije mjesto na prednjem sjedalu jer je straga sigurnije i da djeca u automobilu moraju biti vezana sigurnosnim pojasom, bez obzira na eventualnu kratkoću relacije.

Roditelji koji pješke prate djecu u školu moraju im biti primjer u poštivanju prometnih pravila, ukazati im na dobre i loše primjere ponašanja, naučiti da prelaze raskrižja na označenom mjestu, da poštuju svjetlo semafora i uputiti ih kako prijeći cestu gdje nema semafora i pješačkih prijelaza. Treba ih naučiti da kolnik nije mjesto za igru, da ne istrčavaju na cestu i ne naguravaju se ni na pločniku.

Prošle godine u Hrvatskoj je u prometu poginulo 21 dijete, od čega njih 14 kao putnici u vozilu, a sedam kao pješaci, teže ih je ozlijeđeno 228, a lakše 1301.

Ove godine u prvih sedam mjeseci poginulo je sedmero djece (prošle godine devet u istom razdoblju), 99 ih je teže (prošle godine 134), a 679 lakše ozlijeđeno (prošle 735).

HAK će i ove godine diljem Hrvatske u svim većim gradovima povodom početka nove školske godine organizirati tradicionalnu akciju Sigurno u prometu.