KARTE NA PREGLED

Vlakovi budućnosti bit će – zrakoplovi?

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 16.05.2011 15:15
  • Objavljeno 16.05.2011 u 14:57
aerotrain

aerotrain

Izvor: Screenshot / Autor: CC

Japanski znanstvenici sa sveučilišta Tohoku razvili su robotski prototip koji bi trebao osigurati ekonomičniji način transporta korištenjem takozvanog površinskog efekta (ground-effect), pomoću kojeg vozilo, u osnovi, lebdi nekoliko centimetara iznad zemlje

Pomoću seta električnih motora aerovlak lebdi svega nekoliko centimetara iznad površine asfalta, čime u potpunosti anulira trenje s podlogom te uspješno postiže brzinu od 200 km/h. Za razliku od magleva, čiju efikasnost ipak umanjuje otpor između podloge vlaka i tračnica, aerovlak je poput zrakoplova kojem jedini otpor predstavlja onaj nadolazećeg zraka.

To ujedno znači da središnje računalo mora u svakom trenutku kontrolirati nagib, kut skretanja i zakretanja oko osi, no zato bi transportni tunel trebao osiguravati podoban protok zraka te anulirati mogućnost pogreške.

No to nije sve. Znanstvenici vjeruju da bi u budućnosti aerovlakovi mogli lebdjeti kroz tunele natkrivene solarnim panelima iz kojih bi se bežično napajali električnom energijom. Zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito. Pogledajte kako bi to izgledalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi