dugoročno rješenje

Pojavljuju vam se vlaga i plijesan na zidovima? Trebate učiniti ovo

22.01.2024 u 09:37

Bionic
Reading

U trenutku kada dođe do povećanja razine vlažnosti, u vašem domu ostaje zarobljena vlaga koja nema mogućnost cirkulacije. Upravo iz tog razloga razina vlage dodatno se povećava, a zrak postaje sve zagušljiviji te se uz sve to počne širiti i neugodan miris. Među glavnim uzrocima ovog problema definitivno je i loša ventilacija, koja nam dodatno zagorčava život

Redovita provjetravanja prostora, osobito u kuhinji ili kupaonici gdje se zapravo, ponajviše zbog tuširanja, kuhanja i slično, najviše stvara vlaga, mogu pomoći, no to nije konačno rješenje za rješavanje problema s vlagom i plijesni.

Najčešće se događa u jesen, kada je temperatura u domovima viša od vanjske, a zrak je sve vlažniji uslijed veće količine padalina, a zahvaljujući povećanju vlage u zraku, samo je pitanje vremena kada će se u domovima po prvi puta pojaviti i plijesan.

Uistinu je najmanji problem taj što plijesan estetski ružno izgleda na našim zidovima. Ono zbog čega ona nije dobra u našim domovima je prije svega zdravstvene prirode jer može uzrokovati itekako ozbiljne respiratorne probleme - grinje, plijesan i bakterije dodatno škode plućima, nosu i grlu te pojačavaju poteškoće s disanjem.

Naime, nakupljanje plijesni dolazi s nizom potencijalno opasnih posljedica koje trebamo shvatiti itekako ozbiljno jer će najviše naštetiti onim ukućanima koji imaju respiratornih problema ili muku muče s alergijama, budući da će im to znatno pojačati simptome.

Plijesan i vlaga negativno utječu na imunološki sustav

Uz to, za one koji toga još nisu bili svjesni, plijesan otpušta sitne čestice koje se s lakoćom udišu, a zbog čega će i početi kašalj, kihanje ili curenje nosa, a sve to u konačnici može dovesti i do astme.

Nije naodmet ni spomenuti i kako sve to negativno utječe na imunološki sustav i oslabljuje ga, a narušena kvaliteta zraka može dovesti do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti pa sve do glavobolja, mučnina i nesvjestica.

Kako smanjiti razinu vlage u domu?

  • češće provjetravati prostorije
  • sušiti rublje u najmanje vlažnoj prostoriji
  • koristiti ventilator prilikom rada perilice rublja, pranja suđa ili kuhanja
  • iskoristiti moć sobnih biljaka koje smanjuju vlažnost zraka
  • redovito čistite tepihe, zavjese, prekrivače, posteljinu, isl.

Odavno su zabilježeni brojni slučajevi u kojima se pojedinci, koji borave u vlažnim prostorijama, žale na umor i glavobolju, a sve zbog smanjene razine kisika i povećanog pritiska do kojeg dolazi uslijed visoke vlažnosti.

Prebojavanje zidova samo prikriva problem

Osim provjetravanja, možete temeljito oprati sve tepihe, ukrasne jastučiće, posteljinu, zavjese…. jer se upravo tamo vlaga najčešće zadržava i potiče razvoj i razmnožavanje grinja i plijesni. No, prebojavanjem zidova samo ćete prikriti problem, jer će plijesan ostati i dalje i narušavati vaše zdravlje.

Ipak, sve te metode zapravo su kratkog vijeka, a uz to, mnoge pritom i povisuju mjesečne troškove režija jer podrazumijevaju veće korištenje struje i pojačano grijanje uslijed češćeg otvaranja prozora.

Dobra je vijest da rješenje postoji i to dugoročno, zahvaljujući kojem će borba s vlagom i plijesni postati dijelom prošlosti. Riječ je o decentraliziranim ventilacijskim sustavima koji ne samo da osiguravaju čist i kvalitetan zrak u vašem domu tijekom cijele godine, već će donijeti i značajnu promjenu na vašim računima.

Ključne prednosti LUNOS ventilacijskih sustava

  • Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni
  • Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja
  • Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%
  • Izuzetno niski operativni troškovi
  • Antialergijski filteri- sprječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana
  • Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline
  • Moderan dizajn i laka upotreba

Da pojasnimo, ako vlaga u vašem domu iznosi 70 posto, znači da ćete za grijanje trebati utrošiti čak 26 posto više energije, a time će se povećati i režije. Uz pomoć ventilacijskih sustava troškovi će biti znatno umanjeni.

Na hrvatskom tržištu postoji tvrtka koja se bavi upravo time i radi se o Lunos ventilacijskim sustavima njemačke kvalitete.

Nema više nepotrebnog gubitka topline

Riječ je o pristupačnim i iznimno jednostavnom za montažu ventilacijskom sustavu koji će vam pomoći i ukoliko živite u starijoj kući ili stanu, a ne samo u novogoradnji. Ono što je olakšavajuća okolnost je ta da za montiranje sustava ne morate ugraditi cijevi, pa ne samo da je cijeli proces brz, već je i financijski pristupačan budući da ne zahtijeva prevelike intervencije u domu.

Ovaj sustav odličan je ponajviše i zbog toga što korištenjem istog nema potrebe za otvaranjem prozora, što znači da neće doći do nepotrebnog gubitka topline, a omogućit će vam i 24-satni protok zraka bez da ste i u jednom trenutku otvorili prozor pa makar i na kip.

Sustav radi bez buke i štetnih čestica te bez vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta i automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu i štetne čestice, a u dom donosi svježi, filtrirani zrak. Istodobno se sprječava i nastanak plijesni i pojava grinja, onemogućujući stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Najbolje od svega je što zahvaljujući štednji energije automatski se smanjuju i vaše režije, stoga je ovo uistinu win-win rješenje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s LUNOS HRVATSKA d.o.o.