ZDRAVIJI I VITKIJI

Vježbe za bolje držanje

20.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Svakodnevno doprinosimo lošem držanju: puno sjedimo ili stojimo, pogrbljeni smo, uredska radna mjesta nerijetko su opremljena lošim radnim stolicama i stolovima, a o krevetima i madracima na kojima spavamo da i ne govorimo

Vježbajući s Ivanom dosad smo naučili da mnogi vježbaju iz estetskih razloga, ali primarni motivi trebali bi biti zdravstveni. Tako ni loše držanje nije iznimka – narušava zdravlje, a estetika je tek usputna posljedica. Bilo bi stoga dobro svakodnevno odvojiti bar nekoliko minuta i rastegnuti se, i odmah ćete se osjećati bolje.

Vježbe za bolje držanje, čiji detalji su prikazani u fotogaleriji, jednostavne su, ne zahtijevaju puno prostora ni vremena. Možete ih iskoristiti i za protezanje u uredu, ali i umjesto jutarnje gimnastike, za bolji početak dana.

Pazite da ne pretjerate, kontrolirajte pokrete, artikulirajte kralješke (pokušajte osjetiti lagane pomake, kralježak po kralježak). Ne žurite, jer s vremenom ćete biti gipkiji i moći ćete se spustiti niže, pa krenite lagano, pažljivo i strpljivo.

Dok vježbate, ne smijete osjećati bolove, jer su oni znak da ste pretjerali ili da vam takva vježba ne odgovara. I savjetujemo da ne odustanete, jer čak i u pet minuta možete napraviti puno za sebe.

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr