KRIV JE HORMON GHRELIN

Vježbanje može poticati želju za slatkišima

25.02.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog određenih vježbi možete imati veću želju za čokoladom, slatkišima i visokokaloričnom hranom, a neke vas mogu potaknuti da jedete voće, pokazala su najnovija istraživanja

Tako, primjerice, nakon dugog plivanja vaše tijelo može imati želju za visokokaloričnom hranom, tvrdi doktor David Stensel, stručnjak za vježbanje i sport. Mnogi se ljudi boje da će više jesti ako puno vježbaju, ali Stensel tvrdi da ne mora biti tako.

'U nekim sportovima poput trčanja hormon ghrelin, koji potiče apetit, potiskuje se, a plivanje u hladnoj vodi imat će suprotan učinak', objašnjava doktor Stensel i dodaje da laganije vježbe poput hodanja nemaju utjecaj na hormon gherlin. To bi značilo da nakon sat vremena šetnje ne biste trebali osjećati glad jer je to isto kao da ste sjedili.

Još jedan primjer je da će, ako dižete utege, vaše tijelo žudjeti za hranom bogatom ugljikohidratima i proteinima koji će nadograditi vaše mišiće, a ako plivate u hladnoj vodi, onda je prirodno da vas mozak vodi k hrani koja će stvoriti zaštitni sloj masnog tkiva.