KONAČNO SPORTAŠ

Vjerovali ili ne, Toyota će proizvesti ovaj automobil

28.11.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Nakon, kako se čini, vječnosti, Toyota je odlučila da je projekt kompaktnog, sportskog kupea za mase dovela do savršenosti te da je automobil konačno spreman za prodaju. Upoznajte GT 86

Ukoliko vas hvata lagani déjà vu, dok prebirete po našoj fotogaleriji koju smo prikačili u nastavku, te vam GT 86 izgleda kao da ste ga negdje već vidjeli, valja podsjetiti da su nam ga Japanci već dva puta predstavljali u konceptnim izvedbama. Također nam je prije desetak dana Subaru uručio sijaset fotografija vlastite verzije - BRZ - koja će, više-manje, biti identična Toyotinoj.

To znači da će 1.210 kilograma mase, raspoređene u omjeru 53:47, pogoniti Subaruov dvolitreni bokser četverocilindraš koji pomoću Toyotine tehnologije direktnog ubrizgavanja D4-S razvija 197 KS pri 7.000 o/min te 205 Nm pri 6.600 o/min. Kupci će moći birati između šesterostupanjskog ručnog, odnosno automatskog mjenjača, a konjica će se isporučivati isključivo stražnjoj osovini.

Automobil je dugačak tek 4.240 mm, 1.285 mm je visok i 1.775 mm širok, a težište mu se nalazi na 475 mm.

Toyota je zasad nijema po pitanju performansi, no nekako nam se čini da GT 86 ima sve predispozicije pravog sportskog automobila koji smo toliko dugo čekali od Japanaca. Pogode li mu i cijenu, kad krene u prodaju sredinom iduće godine, tko će vodećem proizvođaču automobila na svijetu stati na kraj?