ZA BOLJI VID

Vječna dvojba - leće ili naočale

28.06.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Iako su se naočale unazad nekoliko godina nametnule kao ultrapoželjan modni detalj, a izbor kul okvira veći je no ikad, mnogi se ipak odlučuju za nošenje leća

Ljeto je idealno vrijeme za privikavanje na ovo pomagalo (ako se odlučiš npr. za polutvrde leće) jer imaš više vremena, a i praktičnije je ako, primjerice, nosiš sunčale naočale pa se ne moraš gnjaviti s dva para naočala.

Premda se puno ljudi kune u naočale, za neke predstavljaju pravu noćnu moru ukoliko se bave sportom, drugi pak često zaboravljaju na njih, a naočale znaju biti velika gnjavaža na plaži ili u kampu.

Na pitanje jesu bolje naočale ili leće, nema pravog odgovora. Mnogi tinejdžeri koji su posegnuli za lećama vrlo brzo su se vratili naočalama jer leće su puno zahtjevnije za održavanje. U svakom slučaju, najbolji savjet dat će ti tvoj oftalmolog, a mi smo se prisjetili svih prednosti i mana ovih korisnih očnih pomagala.

Oštrina vida

 

Kad imaš veliku dioptriju ili možda astigmatizam, leće olakšavaju tvoj život. One imaju i puno šire vidno polje. S naočalima slika uvijek ima neoštrih dijelova, što naročito može smetati u sportskim aktivnostima ili vožnji. Ako se pak baviš fotografijom, tada će leće biti pravo olakšanje: neće više biti dosadnog namještanja naočala i škiljenja.

Sportske aktivnosti

Prizori kad netko u panici pretražuje pod sportske dvorane ne bi li pronašao izgubljenu leću na svu sreću pripadaju prošlosti. S današnjim mekim lećama, ispadanje je gotovo nemoguće. Ovdje su leće u odnosu na naočale, složit će se svi, u velikoj prednosti. Naočale su nepraktične: osim što kod malo naglijih pokreta mogu odletjeti, još je veća opasnost da ti netko, primjerice, napuca loptu ravno u naočale.

Plivanje

Ipak, leće su pomalo nezgodne kad se radi o npr.  plivanju. Naime, treba izbjegavati da na kontaktnu leću dođe morska ili bazenska voda zbog mogućih infekcija. Mnogi stručnjaci savjetuju da treba dobro pripaziti i prilikom tuširanja ili kupanja.

Izgled

Naočale danas definitivno više rezervirane samo za najveće razredne gikove ili štrebere. Na svu sreću doba tzv. 'pepeljarki' (za neupućene - debela stakla na naočalama) daleko je iza nas, pa ukoliko imaš veliku dioptriju postoje posebna tanka stakla. Osim toga, okvira za naočale danas ima u najrazličitijim

bojama i oblicima tako da bi svatko mogao pronaći nešto za sebe. Ukoliko si stalno na Fejsu, satima surfaš ili igraš računalne igrice trebaš znati da ukoliko ne koristiš npr. umjetne suze (budući da se oči brže suše za kompjutorom) možeš se ujutro probuditi otečenih ili crvenih očiju. 

Još nekoliko savjeta

1. Higijena i održavanje leća nikako se ne smiju zanemariti! Budi na oprezu jer, ukoliko se ne pridržavaš uputa svog oftalmologa o svakodnevnoj brizi, možeš navući gadnu infekciju, pa čak izgubiti vid! 

2. Skidanje leća prije spavanja je obavezno (spavanje s lećama smanjuje opskrbu rožnice kisikom i može dovesti do njezinog oštećenja), a to zahtijeva mirne i nadasve čiste ruke. Zbog toga, ako si od onih koji navečer vole zaspati pred kompom ili TV-om, leće nisu za tebe! Osim toga, redovita higijena zahtijeva i održavanje pribora za leće. 

3. Obavezno kad si kod kuće napravi malu pauzu i odmori oko od leća

4. Ako se nakon razgovora sa svojim oftalmologom ipak odlučiš za kontaktne leće, imaj u rezervi i naočale u slučaju nepredviđenih situacija! Najbolje je imati i jedno i drugo.

5. Uvijek sa sobom imaj spremnu tekućinu i kutijicu ako ti leća ispadne, pomakne se ili te počne žuljati

6. U slučaju da osjetiš nelagodu prilikom nošenja, svakako kontaktiraj svog oftalmologa. I redovito odlazi na kontrole.