TRUD KOJI SE ISPLATI

Viseće cvjetne košare mogu biti predivan ukras na terasi ili balkonu, a iako zahtijevaju malo više pažnje vaš trud bit će nagrađen

29.06.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Viseće cvjetne košare mogu vam se i ne moraju sviđati, ali nitko ne može reći da svojim šarenilom ne 'podižu' stambena okruženja, osobito tamo gdje nedostaje mjesta za uzgoj biljaka

Da bi opravdala svoja očekivanja, viseće košare trebaju malo više pažnje i poprilično su zahtjevne za održavanje, ali trud će vam biti nagrađen fantastičnim živim ukrasom.

Najpopularnije biljke koje se koriste za sadnju u visećim košarama su osjetljive pa ih stoga ne treba saditi i stavljati van prerano, prije nego što prođe rizik od mraza. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske obično se sadnja na otvorenom obavlja sredinoim svibnja, ali ako imate plastenik u kojemu nema rizika od mraza, svoje viseće košare možete posaditi i u ranije proljeće i uzgajati ih u okruženju zaštićenom od mraza.

Košare

Najbolja je opcija žičana ili čelična košara s košuljicom, jer omogućava provlačenje biljaka bočno i stvaranje šarene cvjetne kugle. Čvrste plastične košare učinkovitije zadržavaju vodu, ali najčešće ne izgledaju tako dobro i košara često ostaje vidljiva čak i kad biljke narastu, premda postoje i plastične košare s dijelovima koji se mogu ukloniti koje omogućavaju bočno presađivanje biljaka.

Za podlogu koristite materijale prirodnijeg izgleda poput kokosovih vlakana ili jute, a košaru možete obložiti i mahovinom. Plastično dno ili umetak pomoći će vašoj žičanoj košari duže zadržati vlažnost. Idealna je košara promjera 35 centimetara, jer sa svakom manjom od toga imat ćete probleme s isušivanjem komposta, a time i stvaranjem raskošne cvjetne kugle.

Kompost

Ako možete, koristite specijalni kompost za kontejnere i košare, jer sadrže pripravke koji zadržavaju vodu, a obično u sebi imaju gnojivo koje se sporo otpušta i koje će pomoći u hranjenju biljaka u visećoj košari. Naime, u košare ne stane puno komposta i biljkama bi bez dodavanja gnojiva brzo ponestalo hranjivih tvari. Alternativno, koristite višenamjenski kompost u kojega dodajte neko gnojivo koje se sporije otpušta i sredstva za zadržavanje vlage.

Biljke

Napunite otprilike trećinu košarice s kompostom i stavite prvi prsten biljaka sa strane, optimalno sedam biljaka. Košaru zatim napunite s kompostom do dvije trećine i potom posadite drugi prsten od sedam biljaka. Na kraju dodajte komposta tik do samog ruba i zasadite na vrhu sedam biljaka kao što biste to učinili u običajenom cvjetnjaku. Za košaru od 35 centimetara ukupno 21 biljka trebalo bi rezultirati zaista prekrasnim efektom. Nije na odmet napomenuti i da saditi treba uvijek iznutra prema van.

Najbolje rezultate postići ćete s reznicama, a ne s biljkama uzgojenim iz sjemena. U pogodne biljke ubrajamo lobeliju, vodeni izop (bakopa), sporiš i milijun zvona (calibrachoa). Uspravnije fuksije i puzave pelargonije dobar su izbor za sadnju na vrhu, kao i viseće begonije, vodenika i brahiskoma. Želite li više lišća, pokušajte sa smiljem i dihondrom.

Po želji možete kombinirati sve vrst biljaka i boja, a ako želite pojednostaviti stvari, ograničite paletu boja ili košare popunite samo s jednom vrstom biljaka.

Zalijevanje

Visećim košarama morate se posvetiti, a najvažnije je redovito zalijevanje. Dovoljan je samo vikend odsustva po toplom i vjetrovitom vremenu da vas na povratku kući dočekaju viseće košare u žalosnom stanju. Ako želite ozbiljlno uzgajati viseće košare, morate razmisliti o sustavu navodnjavanja kap na kap koji ih redovito opskrbljuje vodom, izravno u košaru preko tajmera. Uštedjet će vam puno vremena i truda, a sustav je učinkovit i u štednji vode.

Inače, obavezno svakodnevno provjeravajte svoje viseće košare kako biste vidjeli treba li im vode. Stručnjaci za košarice kažu da ako nakon zalijevanja iz košarice nakon 20-ak minuta još uvijek ne curi, nije pravilno zalivena. Ispod košare stavite kantu kako biste sakupljenu vodu mogli dalje koristiti za zalijevanje. Ako odlazite od kuće, spustite viseće košare, stavite ih negdje u hlad podalje od sunca i vjetra i dobro ih zalijte prije polaska.

Prihrana

Dobro zasađena košara znači puno biljaka u ne baš puno komposta pa je nadopunjavanje hranjivih sastojaka dodatnim gnojivom neophodno, osim ako u trenutku sadnje kompostu niste dodali gnojivo koje polako otpušta. Isprobajte jednom tjedno dodati gnojivo za rajčice, stavljajući četvrtinu preporučene doze.