ZDRAVLJE I KILOGRAMI

Višak kilograma ne znači uvijek probleme sa srcem

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2011 20:01
  • Objavljeno 15.09.2011 u 19:17
Pretilost trbuh debljina

Pretilost trbuh debljina

Izvor: Sipa Press / Autor: Jaubert

Višak tjelesne težine ne znači nužno i bolest srca, prema grčkom istraživanju koje pridonosi sve većem broju sličnih koja pokazuju da osobe s prekomjernom težinom nisu uvijek i nezdrave

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American College of Caridology utvrdilo je da je manje od deset posto zdravih pretilih osoba, bez rizika za razvoj bolesti srca u svojim 50-im i 60-im godinama života, razvilo bolesti srca tijekom praćenog razdoblja od šest godina.

Nasuprot tomu, 16 posto onih s normalnom težinom, a također bez rizičnih faktora razvilo je takve tegobe.

'Normalna težina ne znači uvijek i da je osoba zdrava', kaže Kristina Vulgari s Medicinskog fakuteta u Ateni koja je vodila istraživanje u kojem je praćeno 550 muškaraca i žena od kojih je četvrtina bila pretila, a bili su stari prosječno 55 godina.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su težile nešto više od idealne težine razvile manje bolesti srca od osoba normalne težine ili pretilih osoba.

Istraživanje je također pokazalo da u razvoju srčanih tegoba ulogu ima tzv. metabolički sindrom odnosno visoke masnoće u krvi, visoki krvni tlak, nizak 'dobar' kolesterol, otpornost na inzulin i širok struk.

U promatranoj skupini više od dvije trećine pretilih osoba imalo je te faktore rizika za bolesti srca i krvnih žila, a tek nešto više od trećine osoba s normalnom težinom imalo je iste rizike.

Sama činjenica je li osoba normalne ili prekomjerne težine imala je mali učinak na rizik pojave srčanih tegoba, pokazalo je istraživanje.

Voulgari ističe da bi se svi trebali usmjeriti na zdraviji način života. 'Trebali bismo se više fokusirati na tjelovježbu, slijediti pravilo 10 tisuća koraka dnevno i ne pušiti kako bismo ostali u formi', kaže Vulgari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi