KRALJ CHARDONNAYA

Vinaru Miljenku Grgiću ponovo odao počast slavni Smithsonian

20.05.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Dalmatincu Miljenku Grgiću u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian ponovo je odana počast za uspjeh koji je postigao u Parizu 1976. godine

Miljenko Grgić, poznat kao kralj chardonnayja 24. svibnja 1976. osvojio je prvo mjesto na slijepom kušanju vina u Parizu svojim vinom Chateau Montelena iz 1973. Za to mu je 16. svibnja 2016. ponovo odana počast u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian. Tijekom događaja mogle su se čuti mnoge pohvale hrvatskim vinima i njihovim proizvođačima.

Pariško kušanje vina koje se dogodilo prije 40 godina bilo je prekretnica za vino. Miljenko Grgić, najmlađi od 11 djece iz mjesta Desne u dolini Neretve, u Parizu je predstavio svoje bijelo vino Chateau Montelena iz kalifornijskih vinograda u Napi i postao svjetska senzacija. Zanimljivo je što Grgić nije ni znao da je vlasnik vinarije Jim Barrett prijavio njegovo vino za natjecanje u Parizu.

Britanac Steve Spurrier djelomično je zaslužan za Grgićev uspjeh jer se 1976. dosjetio kako bi kušanje vina naslijepo bila dobra ideja. Zahvaljujući njemu, kalifornijska vina našla su se uz slavna francuska vina.

Kalifornijska vina 1976. odnijela su kući mnoga prva mjesta, no nitko nije bio zadovoljniji od Miljenka Grgića čije je vino pri kušanju naslijepo dobilo bolje ocjene francuskih bijelih vina. Žiri se sastojao od devet Francuza na čijem je čelu bio Pierre Brejoux.

'To je bio povijesni trenutak – kad je francuski burgundac izgubio od američkog chardonnayja', rekao je Miljenko Grgić koji je zaplesao kad je saznao za svoju pobjedu.


Miljenko Grgić danas ima 93 godine i još uvijek je ponosan na svoju parišku pobjedu, kao i na izloške povezane s tim događajem koji se nalaze u Smithsonianu – flaša slavnog vina Chateau Montelena iz 1973., beretka i kovčeg koji je sa sobom odnio iz Hrvatske.

Osim svjetskog uspjeha, Miljenko Grgić 1976. dobio je i suvlasništvo Grgich Hills vinarije. Već sljedeće godine ponovo je osvojio prvo mjesto na natjecanju u Chicagu gdje je njegov chardonnay izabran kao najbolji od 221 chardonnayja iz cijelog svijeta.

Nedavno je objavljena i biografija Miljenka Grgića pod naslovom 'Čaša puna čuda'.

Još jedna stvar na koju je Grgić ponosan je pomoć koju je pružio profesorici Carole Meredith sa kalifornijskog Sveučilišta Davis koja je utvrdila kako grožđe Zinfandel potječe sa hrvatske obale. Njegovo poznavanje kaštelanskog crljenaka bilo je ključno u rješavanju misterija.

Miljenko Grgić kupio je vinariju u Trsteniku koja danas proizvodi svjetski poznati Grgić pošip i Plavac mali. Nema nikakve sumnje kako je Grgić jedan od najslavnijih Hrvata koji žive u Americi i da je iznimno ponosan na svoje porijeklo.