ZA PRSTE POLIZATI

[VIDEO] Spremate se baciti piletinu na roštilj? Izbjegnite ove greške

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 18:55
  • Objavljeno 31.07.2020 u 18:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jakub Gojda / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako izgleda prilično jednostavno, piletina je poznata kako jedno od izazovnijih mesa za pripremu na roštilju. Pileća prsa mogu biti sočan komad kojega ćete s guštom jesti, ali ostavite li ih predugo na žaru, uživat ćete u njima isto ako u komadu kartona

Profesionalni kuhar i stručnjak za meso izdvojio je za Business Insider najčešće greške prilikom roštiljanja piletine i otkrio što treba napraviti za savršen komad pilećeg mesa s roštilja.

Roštilj ne smije biti prevruć

Koristite li plinski roštilj, srednje visoka temperatura oko 180 stupnjeva idealna je za piletinu. Pečete li pečena krilca na drvenom ugljenu, gurnite ugljen u jednu stranu tako da se piletina peče na indirektnoj toplini. Na ovaj način imate na jednoj strani izravnu toplinu za loženje, a na drugoj strani indirektnu toplinu za polaganije i lakše pečenje.

Držite roštilj poklopljen da ne gubte toplinu

Na roštiljima s poklopcem svakim otvaranjem temperatura pada pa se trudite stvoriti uvjete kao u pećnici dok se piletina peče kako se dragocjena toplina ne bi gubila.

Upotrebljavajte termometar za meso

Jedna od većih grešaka kod roštiljanja općenito je neupotrebljavanje termometra za meso, koji je jedini učinkoviti pokazatelj kad je meso gotovo. Za najpreciznije mjerenje utaknite termometar u najdeblji komad meza, pazeći da ne dodorujete kost. Kad unutarnja temperatura pilećeg mesa dosegne 74 stupnja, pečenje je gotovo.

Izbjegavajte prerano dodavanje preljeva

Imate li običaj kod roštiljanja piletinu premazivati preljevima koji joj daju odličan okus i karmeliziranu koricu, nastojte to ne učiniti prerano. Ovakvi preljevi obično sadrže puno šećere koji, dodate li umak prerano, može brzo izgorjeti i otežati vam prosudbu kad je meso pečeno.

Ne zatrpavajte roštilj drugom hranom

Često se na roštilju uz piletinu nađe različitog povrća, pa i voća, ali time si samo stvarate zbrku. Plamen koji nastaje kapanjem masnoće teže će vam tako biti ugasiti, zbog čega meso može dobiti izgoren okus.

Različitim komadima mesa potrebno je različito vrijeme pečenja

Vrijeme i temperatura pečenja ovise o komadu mesa. Pečete li pileća prsa, okrenite ih četiri puta. Prva dva okreta neka budu na višoj temperaturi kako bi meso dobilo okus dima i zadržalo unutarnje sokove, a druga dva okreta na neizravnoj toplini.

Ostavite meso da odmori

Nestrpljivost bi vas mogla koštati 'užitka' u previše suhoj piletini. Kako ne bi izgubila sokove, piletinu prije rezanja treba pustiti da odleži i odmori od topline. Manjim komadima bit će dovoljno pet minuta, a za pola pileta ili cijelo isplati se strpiti 15 do 30 minuta.

Redovito čišćenje roštilja čini ogromnu razliku

Roštiljske rešetke obavezno čistite prije početka pečenja kako biste izbjegli zagaranje mesa. Nemate li pri ruci četku za čišćenje, poslužit će i aluminijska folija, s kojom pomoću hvataljki za roštiljanje možete očistiti rešetke.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!